eur:
389.19
usd:
357.54
bux:
73262.63
2024. július 22. hétfő Magdolna
Nyitókép: Pexels.com

Megtalálták a legősibb, kánaáni nyelven írt mondatot egy nem mindennapi tárgyon - fotó

Izrael, Palesztina, Libanon, Szíria és Jordánia területén élő népek beszélték a nyelvet, melynek eddig ismert legkorábbi mondatára egy fésűn találtak rá.

A használati tárgy és az arra rótt mondat nagyságrendileg időszámításunk előtt 1700-ból származhat a kutatók szerint. "Ez az agyar gyökerestül űzze ki a tetveket a hajból és a szakállból!" – ezt jelenti a felirat a Sky News cikke szerint.

A tárgyra az izraeli Tel Lachish-ban bukkantak rá, a mondat az azt feltáró csapat szerint a szakállban található tetveket kiűző varázsige lehetett.

"Ez az első mondat kánaáni nyelven, amelyre Izraelben bukkantunk: mérföldkövet jelent az emberi írásbeliség területén"

– mondta Yosef Garfinkel professzor, a jeruzsálemi Héber Egyetem munkatársa.

Garfinkel és csapata szerint elefántagyarból készülhetett a fésű, melyet már 2017-ben megtaláltak, de annyira elkopott rajta a felirat, hogy azt csak idén vették észre, a tárgy tüzetesebb vizsgálatakor.

A felirat 17 betűt, hét szót tartalmaz, mérete három és félszer két és fél centiméter, és mindkét oldalán fogazott.

"A fésűs felirat közvetlen bizonyíték arra, hogy mintegy 3700 évvel ezelőtt az ábécét a mindennapi tevékenységekben használták" – mondta Garfield.

Dafna Gazit, Izraeli Régiségügyi Hatóság/Eurekalert
Dafna Gazit, Izraeli Régiségügyi Hatóság/Eurekalert

A fogak már letörtek az eszközről, de látszik helyük. A fésű közepe is meglehetősen sérült, valószínűleg azért, mert ott fogta azt használója. A kutatók szerint Egyiptomból származó luxustermék lehetett. Alakja hasonlít a fejtetű kifésülésére máig használt, sűrű fogú fésűkre, és

a kutatók találtak is fejtetűmaradványokat rajta.

Ez azt bizonyítja, hogy a problémával a felsőbb társadalmi osztályoknak is meg kellett küzdeniük.

A tárgy lelőhelye jelentős kánaáni városállam volt, a bibliai Júda királyság második legfontosabb városa. Lachisban eddig 10 kánaáni feliratot találtak, többet, mint bármely más izraeli területen – de eddig soha nem leltek teljes mondatra.

Címlapról ajánljuk
Szakértő: Joe Biden magától nem lépett volna vissza, személyes okok miatt is ragaszkodhatott a hatalomhoz

Szakértő: Joe Biden magától nem lépett volna vissza, személyes okok miatt is ragaszkodhatott a hatalomhoz

A Demokrata Párton belül továbbra is nagy befolyással rendelkező Barack Obama támogatásának elvesztése miatt kényszerülhetett visszalépésre a jelenlegi amerikai elnök – mondta az InfoRádióban Farkas-Bede Katalin. A Budapesti Corvinus Egyetem docense arról is beszélt, valószínűleg Kamala Harris lesz a demokraták új elnökjelöltje, de ha meg is kapja a bizalmat, nincs túl sok esélye Donald Trumppal szemben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.22. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Tépni kezdték az európai részvényeket

Tépni kezdték az európai részvényeket

Vasárnap Joe Biden bejelentette, hogy visszalép a 2024-es amerikai elnökválasztástól. A befektetők és piaci elemzők véleménye egyelőre megoszlik arról, hogy milyen hatással lesz ez a döntés a piacokra. Ami viszont biztos, hogy az ázsiai piacokon vegyes hangulatban telt a kereskedés a váratlan kínai kamatvágást követően: a vezető indexek közül csak a Hang Seng tudott pluszban zárni. Ezt követően az európai tőzsdéken határozott emelkedést láthatunk, és a Nasdaq vezetésével az amerikai tőzsdék is emelkedhetnek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×