INFORÁDIÓ
2022. augusztus 15. hétfő
Mária

influenza

oltás

járvány

Kemenesi Gábor figyelmeztet: hiába szorult most vissza az influenza, a nyár után jön az ősz

Kemenesi Gábor figyelmeztet: hiába szorult most vissza az influenza, a nyár után jön az ősz

Infostart

Idén különösen fontos lesz a szezonális influenzavírus elleni oltás felvétele az InfoRádiónak nyilatkozó virológus szerint. Közben a Covid likvidálta az egyik influenzavírus-variánst is.

A koronavírus-járvány alatt, főként a lezáráskor a nemzetközi utazások korlátozása miatt a legtöbb légúton terjedő betegség visszaszorult. Múlt évben, illetve idén ősszel ezek elkezdenek visszajönni, és szó szerint "ránk rúgják az ajtót". Ilyen például a kismamákat és a gyerekeket komolyan érintő RSV vírus, ami tavaly "kimutatta foga fehérjét", mikor egy komolyabb visszatérést mutatott – mondta az InfoRádióban Kemenesi Gábor virológus.

Az influenzavírusok szezonális megjelenését a nemzetközi utazások tüzelik: a déli féltekéről a tél végén északra áthurcoljuk, ahol már a megfelelő időjárási körülmények adottak. Miután nem utaztunk, ez az ablak beszűkült, és bizonyos influenza típusok egy világszintű monitorozó rendszer alapján eltűntek. A virológus szerint a legtöbb kutató már tavaly beszélt a szezonális influenzaoltás felvételének fontosságáról. Ez érvényes azokra is, akik nem szokták felvenni, mert nem tudjuk, milyen szinten érint minket a következő szezon.

"Akik nem oltattak rendszeresen, és a szezonális impulzusokat átvészelték évről évre, azoknak most nincs megfelelő szintű adaptív immunitásuk, tehát őket is súlyosabban érintheti majd" – mondta.

Kemenesi Gábor szerint

az idei évben várhatóan súlyosabban térhet vissza az influenza.

Tudományos szinten azonban kijelenthető, hogy a hogy az influenza egyik variánsa egészen egyszerűen eltűnni látszik a koronavírus-járvány hatására.

A virológus szerint ez egy természetes folyamat a vírusoknál: ha tud terjedni emberről emberre, akkor van jövője. Miután a lezárásokkal megszüntettük az influenzavírusok útját, sokkal kevésbé terjedtek. Ennek hatására a kevésbé domináns vírusok tényleg eltűnhettek, miután nem találtak újabb gazdatestet. Kemenesi Gábor megjegyezte: ez egy teljesen normális jelenség, de azért még meg kell várni a tényleges visszatérést.

"Ha mindenkit bezárunk otthonra három hétre, akkor egyszerűen eltűnne a vírus, hiszen nem tudna a továbbterjedni sehova. Nyilvánvalóan ez nem lehetséges, de egyszerűen tényleg így működnek"– mondta. Ebben az esetben ez nem tudott megtörténni, és azok az influenzavírus törzsek, amik fennmaradtak, beszorultak bizonyos földrajzi régiókba. Innen várható majd a visszatérésük – tette hozzá Kemenesi Gábor.

Nyitókép: Pexels.com

Kapcsolódó hang

Visszaszorult az influenza, de ősszel súlyosan terjedhet
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018