INFORÁDIÓ
2022. december 2. péntek
Melinda, Vivien

balaton

békanyál

zöld alga

ZĂĄnka, Hungary - Aerial view about beautiful reeds formation with crystal clear turquoise water. Lake Balaton from birds eye view.

Békanyál, zöld alga - A Balaton-kutatók szerint most még nem kell félni

Infostart

A szélsőséges időjárási események miatt a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet több forgatókönyvet is elkészítettek a magyar tenger jövőjéről..

Egyelőre nem fog kiszáradni a Balaton, a kutatók szerint még nagyon sokáig kiváló minőségű vízben fürdőzhetünk nyaranta és nem is beszélhetünk kritikusan alacsony vízszintről - így foglalható össze a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet (BLKI) oldalán megjelent írás, amellyel a magyar tengerrel foglalkozó tudósok a Balaton kiszáradásáról szóló hírekre reagálnak.

A közlést a Hírbalaton.hu írta meg.

A kutatók azonban több féle forgatókönyvet is elkészítettek, biztos, ami biztos, hisz a szélsőséges időjárási események szaporodnak, így az éghajlati adottságok is gyorsan változnak; az aszályos időszakok miatt számítani lehet jelentős vízszintingadozásra.

Mint a tanulmány rámutat, a Balaton vízminőségét alapvetően a mikroszkópikus lebegő algák minősége és mennyisége határozza meg. Az elmúlt húsz évben az algák mennyisége (a-klorofill koncentráció) a Keszthelyi-medencében két évben (2019 és 2021) haladta meg az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által a fürdővízben még megengedhető algamennyiséget (75 µg/L), de ezen alkalmak egyike sem köthető az alacsony vízálláshoz. A Siófoki-medence algában jelentősen szegényebb, egyetlen évben sem fordult elő hasonló jelenség.

Alacsony vízállás esetén viszont egy fonalas zöldalga, az érdes békanyál megjelenésével kell számolnunk a sekély vizes területeken, ez történt 2002 és 2004 között, illetve 2012-ben is.

A BLKI kutatási eredményei szerint erre a jelenségre a siófoki vízmérce 50 cm-es állása alatt lehet számítani. A békanyál elszaporodása ugyan jelentősen csökkenti a tó idegenforgalmi vonzerejét, de tömeges fellépése nem szennyezés következménye és méreganyagokat nem termel.

Egyes becslések szerint a vízmérce ez év végén 70 centi körüli vízállást mutathat, most ennél jóval magasabb a vízállás.

Nyitókép: Janos Illesi/Getty Images
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018