eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
ZĂĄnka, Hungary - Aerial view about beautiful reeds formation with crystal clear turquoise water. Lake Balaton from birds eye view.
Nyitókép: Janos Illesi/Getty Images

Békanyál, zöld alga - A Balaton-kutatók szerint most még nem kell félni

A szélsőséges időjárási események miatt a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet több forgatókönyvet is elkészítettek a magyar tenger jövőjéről..

Egyelőre nem fog kiszáradni a Balaton, a kutatók szerint még nagyon sokáig kiváló minőségű vízben fürdőzhetünk nyaranta és nem is beszélhetünk kritikusan alacsony vízszintről - így foglalható össze a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet (BLKI) oldalán megjelent írás, amellyel a magyar tengerrel foglalkozó tudósok a Balaton kiszáradásáról szóló hírekre reagálnak.

A közlést a Hírbalaton.hu írta meg.

A kutatók azonban több féle forgatókönyvet is elkészítettek, biztos, ami biztos, hisz a szélsőséges időjárási események szaporodnak, így az éghajlati adottságok is gyorsan változnak; az aszályos időszakok miatt számítani lehet jelentős vízszintingadozásra.

Mint a tanulmány rámutat, a Balaton vízminőségét alapvetően a mikroszkópikus lebegő algák minősége és mennyisége határozza meg. Az elmúlt húsz évben az algák mennyisége (a-klorofill koncentráció) a Keszthelyi-medencében két évben (2019 és 2021) haladta meg az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által a fürdővízben még megengedhető algamennyiséget (75 µg/L), de ezen alkalmak egyike sem köthető az alacsony vízálláshoz. A Siófoki-medence algában jelentősen szegényebb, egyetlen évben sem fordult elő hasonló jelenség.

Alacsony vízállás esetén viszont egy fonalas zöldalga, az érdes békanyál megjelenésével kell számolnunk a sekély vizes területeken, ez történt 2002 és 2004 között, illetve 2012-ben is.

A BLKI kutatási eredményei szerint erre a jelenségre a siófoki vízmérce 50 cm-es állása alatt lehet számítani. A békanyál elszaporodása ugyan jelentősen csökkenti a tó idegenforgalmi vonzerejét, de tömeges fellépése nem szennyezés következménye és méreganyagokat nem termel.

Egyes becslések szerint a vízmérce ez év végén 70 centi körüli vízállást mutathat, most ennél jóval magasabb a vízállás.

Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Oszkó Péter: a tech szektor forrásbősége idén nem fog visszatérni

Oszkó Péter: a tech szektor forrásbősége idén nem fog visszatérni

A felemás tőkepiaci- és a kihívásos makrogazdasági körülmények ellenére nyereséges évet zárt tavaly az OXO Technologies. Fenn tudták tartani a korai befektetésekkel kapcsolatos tevékenységüket, és ezzel párhuzamosan szépen termeltek az érett szakaszban lévő stratégiai portfóliócégeik is. Idén már több forrás áramolhat a technológiai szektorba, mint tavaly, ugyanakkor a korábbi bőség egyhamar nem fog visszatérni a területre. Egyebek mellett ezekről a témákról beszélt Oszkó Péter, a OXO Technologies vezérigazgatója a Portfolio Checklist szombati különkiadásában.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×