eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik
Fürdőzők a Balatonban Balatonfürednél a meteorológia nyár első napján, 2018. június 1-jén.
Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

Borús jóslat: rossz esetben 10-15 éven belül vége lehet a balatoni fürdőzésnek

Akár 10-15 éven belül annyira elromolhat a Balaton vízminősége, hogy lehetetlenné válik benne a fürdés. Ez a legpesszimistább lehetőség - mondta az InfoRádiónak Tóth Viktor, a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet főmunkatársa.

Fél évvel ezelőtt mintegy 20 centiméterrel volt sekélyebb a Balaton, mint most, jelenleg ugyanis nagyjából 4 százalékkal van a vízszint a maximális érték alatt - mondta az InfoRádióban Tóth Viktor, a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet főmunkatársa.

A szakértő szerint nem elképzelhetetlen, hogy a megemelkedett hőmérsékletnek, illetve a párolgásnak köszönhetően rövid távon, az elkövetkezendő hónapokban 20-30 centiméterrel lejjebb fog kerülni a Balaton vízszintje. Tóth Viktor hozzátette, hogy ennél hosszabb távú becsléseket nem nagyon mer vállalni, mert „nagyon nagy a szórás”.

Mindazonáltal

a legpesszimistább eshetőség az, hogy 10-15 éven belül annyira elromlik a tó vízminősége, hogy lehetetlenné válik benne a fürdés,

míg az optimista forgatókönyv az, hogy százévekre előre megoldódik a probléma azzal a vízháztartással, ami pillanatnyilag van a Balatonban – fogalmazott.

A Balatoni Limnológiai Kutatóintézet főmunkatársa hozzátette, hogy a probléma alapvetően az, hogy az utóbbi évtizedekben

túlstabilizálták a Balaton vízszintjét.

Mint mondta, ennek hátterében alapvetően rekreációs – gazdasági, turisztikai – érdekek állnak, biológiailag ugyanis semmi sem indokolja. A tisztázás végett hozzátette, hogy az elmúlt 10-15 évben az éves balatoni vízszintingadozás 10 százalék alatti volt, míg a hetvenes évek előtti időszakban volt, amikor éves szinten akár 30-40 százalékot is csökkent vagy nőtt változott a vízszint.

Végső soron szerinte a természet alkalmazkodni fog a szabályozott balatoni vízszinthez, habár az ingadozót jobban kedveli. Tóth Viktor szerint alapvetően az a legfontosabb, hogy a természetes vízforgalom legyen fenntartva a Balatonban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×