eur:
397.14
usd:
369.81
bux:
70022.97
2024. június 14. péntek Vazul
Nyitókép: Wikipédia/James Gathany/CDC

Szúnyogkémlelésre kérik az ország lakosságát

Soltész Zoltán az InfoRádióban részletesen elmondta, mi a teendőnk.

Az emberre veszélyes kórokozókat, vírusokat is terjesztő, inváziós csípőszúnyogfajok közül az ázsiai tigrisszúnyogot legtöbbször Budapestről és környékéről jelentették 2021-ben. A Szúnyogmonitor projekt keretében a szakemberek idén is a lakosság segítségét kérik ezeknek a fajoknak feltérképezésében.

A részleteket érintően Soltész Zoltán, az Ökológiai Kutatóközpont entomológusa az InfoRádióban elmondta, a Szúnyogmonitor már 3 esztendős, és azt kéri a lakosságtól, hogy segítsen inváziós rovarokat találni.

"Magyarországon három ilyen van, az egyik legveszélyesebb a tigrisszúnyog, a másik a japán bozótszúnyog, a harmadik pedig a koreai szúnyog. Mindhárom faj képes különböző kórokozók terjesztésére, különösen veszélyesekére is; sárgaláz, Dengue-láz, ezeket a hazai szúnyogok nem tudják terjeszteni" - húzta alá Soltész Zoltán.

Nyomatékosította viszont azt is, hogy nem a szúnyogok hurcolják a világban a kórokozókat, hanem az ember az utazásai révén, de ha nagy mennyiségű ilyen rovar jelenik meg a hazai populációban, megvan az esélye annak, hogy "egy ilyen importált vírust felszívjanak a beteg ember véréből, és tovább is adják".

Az egyedszámot tekintve egyelőre jó hírei vannak, nincs sok veszélyes szúnyog jelenleg Magyarországon.

"A koreai szúnyogot néhány éve Pécsett fedezték fel, aztán Budapesten és a fővárostól északra, észak-keletre is, a japán bozótszúnyogot pedig már majdnem az ország egész területén megtalálni" - fejtegette.

Hogy mi a teendőnk, arról elmondta, ha ilyen szúnyogot látunk (kontrasztos, fekete színű, fehér vagy sárga csíkokkal), inváziós szúnyoggal lehet dolgunk, le kell azt fényképezni, a képet pedig elküldeni a szunyog@ecolres.hu ímélcímre. Aki teheti, a szúnyogot egy csomagban elküldheti a honlapon található vácrátóti címre is. Mindenkinek visszajeleznek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vitézy Dávid: visszahívott Karácsony Gergely, és elnézést kért

Karácsony Gergely elnézést kért kiszivárgott mondataiért, miszerint lapáttal fogja agyonverni vetélytársát – közölte Vitézy Dávid Facebook-bejegyzésében.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.14. péntek, 18:00
Ch. Gáll András az Index főmunkatársa
Dénes Tamás az InfoRádió főmunkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×