eur:
394.5
usd:
369.71
bux:
65195.4
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pexels

Váratlan módszerrel válnak sósabbá az ételek

Gyenge áram segítségével érezheti a valósnál sósabbnak az ételek ízét az, aki a kísérleti evőpálcikával fogyasztja el azokat.

A világon először sikerült a kutatók állítása szerint olyan eszközt létrehozni, amely a valósnál sósabbnak érezteti az ételek ízét. A The Guardian cikke szerint az evőpálcikák használata mellett egy csuklóra erősíthető miniszámítógép szükséges ahhoz, hogy a módszer működjön.

Mijasita Homei, a tokiói Meidzsi Egyetem professzora fejlesztette ki a készüléket a Kirin élelmiszer- és italgyártóval együttműködve: a kutató azt mondja, az eszköz a nátriumionokat az ételből az evőpálcikákon keresztül a szájba juttatja, ahol azok a sósság érzetét keltik. A pálcika jelenleg prototípus változatban létezik, jövőre tervezik a tömeggyártást.

A japánok túl sok sót fogyasztanak

A pálcika fogadtatása Japánban várhatóan jó lesz, mivel a nemzeti konyha bővelkedik magas nátriumtartalmú élelmiszerekben, ilyen a miso leves vagy a szójaszósz is.

Egy átlagos japán felnőtt 10 gramm sót fogyaszt naponta, ez éppen a duplája a WHO ajánlotta mennyiségnek.

A japán egészségügyi minisztérium nők számára 6,5 gramm, férfiak számára 7,5 gramm fogyasztását ajánlja.

Így működik a módszer

A pálcikák nagyon gyenge elektromosságot használnak.

"Ez nem elég ahhoz, hogy hatással legyen az emberi szervezetre,de megfelelő mennyiségű az ionok, például a nátrium-klorid és a nátrium-glutamát működésének beállításához annak érdekében, hogy megváltoztassák az ízérzékelést, és az ételeket erősebb vagy gyengébb ízűnek tüntesse fel" - áll a Kirin közleményében.

Az alacsony nátriumtartalmú étrendet követő embereken végzett klinikai tesztek megerősítették, hogy a készülék körülbelül másfélszeresére

növeli az alacsony nátriumtartalmú ételek sós ízét.

A résztvevők, akik csökkentett sótartalmú miso levest kaptak, megjegyezték, hogy az étel gazdagabb, édesebb és összességében ízletesebb lett.

Lemondás nélkül diétázhatnak

A magas sófogyasztás hozzájárulhat a magas vérnyomás kialakulásához, amely a szívroham és a stroke fő oka.

"Ahhoz, hogy megelőzzük ezeket a betegségeket, csökkenteni kell a bevitt só mennyiségét. Ha hagyományos módon próbáljuk elkerülni, hogy kevesebb sót fogyasszunk, akkor

el kell viselnünk azt, hogy kedvenc ételeinket kihagyjuk az étrendünkből,

vagy hogy ízetlen változatban fogyasszuk azokat" - mondta Szato Aj, a Kirin kutatója.

Mijasita laboratóriuma más módszereket is vizsgál, amelyekkel a technológia felhasználható az érzékek bevonására - egy nyalogatható tévéképernyőt is kifejlesztettek, amely különböző ételek ízét utánozza.

Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×