eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: NASA

3,6 millió km/óra sebességű hidrogénfelhőt lőtt ki a Nap a Föld felé - kell-e félni?

A hipochondereknek egyértelműen igen - tette egyértelművé az InfoRádióban Kiss László, a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főigazgatója. A Föld mágneses tere csütörtökön "kap egy rúgást", amely akár Magyarországon is látványos lehet, de Skandináviában biztos.

Elképzelhető, hogy Magyarországon is látható lesz a sarki fény a csütörtökön érkező napvihar miatt.

Kiss László, a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főigazgatója érdeklődésünkre elmondta, április 11-én az AR 2987 jelzésű aktív területen a NASA Nap-észlelő űrszondája egy kitörésre lett figyelmes.

"Az űrből készített Nap-képeken az látszik, hogy gázkitörés indul a Nap belsejéből. Ezek a nagy sebességű gázkilövellések 800-1200 kilométeres másodpercenkénti sebességgel hagyják el a Nap felszínét. Forró, főleg hidrogénből álló gázfelhő ez, ami a Föld felé tart, ezzel a sebességgel három nap alatt ér ide, tehát csütörtökön érkezik a Föld térségébe" - magyarázta.

A gázfelhő a Föld mágneses terével azonnal kölcsönhatásba lép, az "kap egy rúgást", de a Föld mágneses tere elvezeti ezeket a töltött részecskéket a pólusokhoz, ezért sarki fényjelenség mindenképpen várható, egy G2-es osztályú Föld-mágneses vihar is fellép, tehát akár Magyarországon is megfigyelhető lehet majd az esemény, de Skandinávia "magasságában" már biztosan.

Az élő szervezetekkel kapcsolatban a tudós mindenkit megnyugtat, hogy csak a hipochondereknek van mitől tartaniuk, a jelenség nem olyan nagy energiájú ezúttal, így

az áramszolgáltatásban sem lesznek zavarok.

"Mi itt, a Föld felszínén védettek vagyunk, de egy erőteljesebb mágneses vihar esetén a GPS-jelek pontossága átmenetileg lecsökken, de azért én nem lihegném túl a dolgot" - húzta alá.

A jelenség egyébként egyre gyakrabban és gyakrabban várható, a következő ilyen 2025-ben lesz.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×