eur:
393.77
usd:
367.84
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
LIMA, PERU - DECEMBER 07: A view of pre-Incan Mummy of Cajamarquilla is seen as the University of San Marcos presents to the world in Lima, Peru on December 07 , 2021. The Mummy of Cajamarquilla, presumed to be between 800 and 1200 years old, found by archaeologists from San Marcos inside a burial chamber of about three meters long and a depth of 1.40 meters in the Cajamarquilla archaeological site, east of Lima. (Photo by Klebher Vasquez/Anadolu Agency via Getty Images)
Nyitókép: Klebher Vasquez/Anadolu Agency/Getty Images

Ezeréves múmiákra bukkantak a régészek

Ősi gyermekmúmiákat találtak a régészek egy sír feltárásakor Peruban, Lima közelében - számolt be róla a Phys.org tudományos ismeretterjesztő portál.

A hat apró, szorosan szövetbe tekert csontvázat egy előkelőség sírjában találták a régészek. A kutatók szerint valószínűleg feláldozták a gyermekeket, hogy a halott személyiséget elkísérjék túlvilági útjára - derült ki az összefoglalóból.

A társadalmilag fontos pozíciót betöltő férfi, feltehetően egy politikai személyiség sírját tavaly novemberben fedezték fel a Limától mintegy 24 kilométerre keletre fekvő Cajamarquilla régészeti helyszínen.

A gyermekek a férfi közeli rokonai lehettek, testüket a sír bejáratának különböző részein, egymás fölé helyezve találták meg - mondta el Pieter Van Dalen régész, az ásatás vezetője.

A férfi a feltevések szerint körülbelül 20 éves lehetett, amikor meghalt. Úgy temették el, hogy kezei eltakarták az arcát, és kötéllel megkötözték (nyitóképünkön).

Van Dalen szerint a múmiák 1000-1200 évesek lehetnek.

A csoport közelében hét, nem mumifikált felnőtt csontjait is megtalálták, továbbá lámaszerű állatok maradványait és agyagedényeket.

Cajamarquillát Kr. e. 200 körül építették, az inka birodalom felemelkedése előtt, és 1500-ig lakták a várost. Mintegy 10-20 ezer embernek adhatott otthont.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×