eur:
388.82
usd:
360.76
bux:
68684.18
2024. május 7. kedd Gizella
Omicron Variant on test tube - New Variant of Covid 19
Nyitókép: DMEPhotography/Getty Images

Vattay Gábor: az omikron már tetőzött Budapesten, márciusra lehet vége

A fizikus professzor szerint a koronavírus beigazodhat a többi megfázásos betegség közé.

Úgy tűnik, hogy a járvány Budapesten, Pest megyében és Bács-Kiskun megyében már csütörtökön-pénteken tetőzött, és ez hamarosan az ország többi részén is megtörténik – mondta Vattay Gábor az RTL Klub reggeli műsorában. A kutató szerint még néhány napig magas számok érkeznek majd a fertőzöttekről, jelenleg a keleti országrészben várják a tetőzést, ez a jövő hét során bekövetkezik.

Vattay Gábor arra számít, hogy az omikron lecsengése ugyanolyan gyors lesz, mint amilyen a felfutása volt. Ez utóbbi karácsony környékén indult, egy hónapig tartott, a kutató szerint ugyanekkora lefutási idővel lehet számolni, tehát márciusra lehet vége.

A BA.2 jelű új variánsról, amely az omikron egyik módosulása, azt mondta: azokon a területeken, ahol az omikron átment, nem számít arra, hogy jelentősen változna a járvány lefutása vagy megjelenne ez az új variáns. Kiemelte azonban, hogy erről egyelőre nem lehet sokat tudni.

„Nem vagyok virológus, sem immunológus, de úgy tűnik, mintha a koronavírus beilleszkedett volna a többi megfázásos betegség közé” – válaszolta arra a kérdésre, hogy az omikron variáns márciusra várható lecsengése után megnyugodhatunk-e a koronavírus miatt. Azt várja, hogy ősztől ez a megbetegedés is olyanná szelidül, mint az influenza.

Címlapról ajánljuk
Horváth Péter a matematikaérettségiről: nagyon korrekt volt a feladatsor

Horváth Péter a matematikaérettségiről: nagyon korrekt volt a feladatsor

A korábbi évekhez képest könnyebbnek mondható az idei matematikaérettségi – vélekedett az InfoRádióban Horváth Péter matematikatanár, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke. Saját tanítványain is azt látta, hogy a felkészült diákokat nem érhette komolyabb meglepetés.

Nézőpont: a Tisza előzi a DK-t, a Momentum a tavasz nagy vesztese

A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatásának eredményei szerint egy hónappal az európai parlamenti választás előtt a Fidesz–KDNP listája vezet 48 százalékkal, Magyar Péter pártja, a Tisza Párt a második 21 százalékkal, a DK–MSZP–Párbeszéd koalíció áll a harmadik helyen 12 százalékkal. Őket követi a Magyar Kétfarkú Kutya Párt 7 százalékkal, a Mi Hazánk pedig 5 százalékon van, a tavasz vesztese a Momentum lehet.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Kis-Benedek József
biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×