eur:
393.49
usd:
368.24
bux:
66258.84
2024. április 24. szerda György
Woman visiting her doctor
Nyitókép: milan2099/Getty Images

Rusvai Miklós: ezért működik kisebb hatásfokkal a Sinopharm idős korban

A neves BMC Infectious Diseases nevű szaklapban jelent meg két magyar szakember tanulmánya a Sinopharm vakcina hatásosságáról. A kínai oltóanyag alkalmazásakor az 50 év alattiak 90 százalékánál figyeltek meg mérhető ellenanyagszinteket, ez az arány azonban az életkor előrehaladtával erősen csökkent. 80 év fölött már minden második oltott nem termelt védő hatású ellenanyagot.

Teljesen reálisak, és más tanulmányok eredményeivel is egybevágnak Ferenczi Tamás biostatisztikus és Sarkadi Balázs biokémikus kutatási eredményei – hangsúlyozta érdeklődésünkre Rusvai Miklós víruskutató. A kutatáshoz 450 személy mintáját elemezték, két adag Sinopharm-vakcina hatását vizsgálva. E szerint a kínai oltóanyag alkalmazásakor az 50 év alattiak 90 százalékánál figyeltek meg mérhető ellenanyagszinteket, 60 év fölött azonban az oltottak 25 százaléka, 80 év felett pedig már 50 százalékuk nem termett védőhatású ellenanyagot.

Rusvai Miklós szerint ez az életkori sajátosságokból adódik. Emlékeztetett, az idő előrehaladtával nemcsak az ember memóriája és fizikai teljesítőképessége romlik, hanem az olyan „láthatatlan” dolgok is rosszabbul működnek, mint amilyen például az immunrendszer. Ezért van az, hogy az idősebbek sokszor olyan fertőzéseknek is az áldozatául esnek, vagy súlyosan megbetegszenek, amik a fiataloknak nem okoznak különösebb gondot.

Az mRNS-típusú vakcinák, mint a Pfizer és Moderna oltóanyaga, azért működnek nagyobb hatásfokkal az idősebb korosztály esetében, mert ilyenkor a genetikai információt a saját sejtjeink termelik le, egy jóval erőteljesebb immunlökést adva a szervezetnek, szemben az inaktivált vakcinákkal, ahol

csak az elölt vírusmennyiségre reagál az immunrendszer, de önmagában nem termeli az immunizáló anyagot

– fejtette ki a víruskutató hozzátéve: ez adja annak a magyarázatát is, hogy például a sejtes immunitás elvárható az mRNS-es és vektorvakcinák után, míg ez az inaktivált oltóanyagok esetében kevésbé generálódik.

De az inaktivált vakcináknak is lehet létjogosultságuk – tette hozzá a szakember –, ha valaki ugyanis alapimmunizálására mRNS vagy vektorvakcinát kapott, akkor az inaktivált vakcina szintén fel lökheti az antitestválaszt. Emlékeztető oltásnak tehát akár 60 vagy 80 év fölött is alkalmas lehet, összegezte Rusvai Miklós víruskutató, aki hasonló jó példaként az influenza- ás a pneumococcus elleni vakcinákat hozta fel.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Drasztikusan megnőtt ez emberiség energiafelhasználása - Zajlik az energetikai forradalom

Drasztikusan megnőtt ez emberiség energiafelhasználása - Zajlik az energetikai forradalom

Bár most minden rossz okozójának az üvegházhatású gázokat tartjuk, földtörténeti időtávon nézve a tüzet alig néhány perce használjuk. Az emberiség energetikai növekedése hatalmas, az ókori Egyiptomban 3500 kcal-t használtak fel az emberek naponta, ma ez fajlagosan 250 000 kcal fejenként - emelte ki a Portfolio Sustainable Tech 2024 konferenciájának harmadik szekciójában Molnár Szabolcs, az MVM Zrt. termelési felügyeleti igazgatója. Hogy mi a hidrogén szerepe, illetve hogy állunk a szél vagy a fotovoltaikus energia terén, arról is beszéltek a szakértők.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×