eur:
393.28
usd:
367.39
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla
Novák Zita diplomás ápolónő oltáshoz előkészíti a kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcinát a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházban kialakított oltóponton 2021. április 26-án.
Nyitókép: MTI/Vajda János

Tudományos igazolás: gyengébb a kínai Covid-vakcina, de hatékony

Falus András immunológus tisztázta a helyzetet, és mondta el az InfoRádióban, mit csináljon most, aki korábban Sinopharm oltást kapott.

Július végén megjelent a kormányzat által is támogatott magyarországi vakcinahatékonysági vizsgálat harmadik része. Az eredményeket viszont Magyarországon nem kommunikálták, arra a Telex bukkant rá egy nemzetközi tudományos lapban.

A Müller Cecília és Kásler Miklós által is jegyzett cikk szerint a kínai Sinopharm vakcina alapoltásként és emlékeztető vakcinaként is a többinél jellemzően gyengébben teljesített.

Falus András immunológus szerint azonban pánikra nincs ok, a Sinopharm egy működő oltás, de érdemes lehet egy emlékeztető RNS-vakcinát kérni hozzá.

"Nem az derült ki, hogy a Sinopharm egy rossz vakcina, és ezt hangsúlyozni szeretném.

Ne essünk át a ló túlsó oldalára! Egy több millió emberen kipróbált vakcináról van szó, de igen, egyértelmű, hogy a Sinopharm vakcina az oltott emberek között rövidebb ideig és kisebb mértékben hatékony, mint például a Pfizer vakcina. De azért működik" – ecsetelte Falus András.

Elmondta, történtek a Sinopharmmal, sőt az orosz Szputnyik vakcinával is bizonyos olyan politikai meggondolások, amelyek nagyon nem voltak szakmaiak, ilyen volt a kínai oltás esetében, hogy maguk a kínaiak figyelmeztettek, hogy nem próbálták ki a vakcinájukat, ezzel szemben Magyarországon az idősotthonokban bőven 65 év felettieknél alkalmazták, emiatt a halálozási szám is jelentősen több volt.

"Azonban azt hangsúlyoznom kell, hogy a halálozás az oltatlanok között volt a legnagyobb.

Az oltatlansághoz képest a Sinopharm vakcina egy megbízható gyógymód volt,

ami ha nem lett volna más, egyértelműen azt kellett volna választani."

Hogy most mi a teendőjük azoknak, akiknek kínai oltásuk van, arról Falus András azt mondta, a 65 év felettiek mindenképp menjenek újabb vakcináért ősszel, de azért "meg lehet nyugodni" abban, hogy bizonyos mértékig hatásos vakcinát kaptak.

"Ha valaki negyedik vagy ötödik vakcináért jelentkezik, javaslom, hogy RNS alapú vakcinát kérjen" – hívta fel a figyelmet.

Azt is hangsúlyozta, rövid időn belül piacra kerül egy olyan vakcina, amely együttesen ad védelmet a vuhani, a brit és az omikron koronavírus-variáns ellen.

"Ha fél éven belül kapta valaki a harmadik vagy negyedik oltását, várja meg ezt a kombinált oltást" – nyomatékosította Falus András.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában
szakértők az Arénában

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.

Závecz: a Fidesz és még öt erő szerezhet EP-mandátumot

Tovább csökkent a Fidesz támogatottsága, de április első felében még így is a választók negyede mellette volt; Magyar Péter pártjának EP-listája a harmadik helyen áll – derül ki a Závecz Research Intézet friss méréséből. A részletekről az InfoRádió Závecz Tibort kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap is úgy tűnik, hogy kitart, hiszen Ázsiában is nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódik az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×