eur:
394.03
usd:
368.72
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Shot of young businesspeople working late at night in a modern office
Nyitókép: PeopleImages/Getty Images

Megvan, mi jelezheti előre a hosszú Covid kialakulását

A hosszú Covid tünetegyüttese hónapokon át kísérheti a koronavírusból felépülő embereket, megnehezítve mindennapjaikat.

Egyes antitestek alacsony szintje lehet az a közös nevező, amelyen a hosszú Covidban érintettek osztoznak egy svájci kutatás eredménye szerint. A Zürichi Egyetem kutatói koronavírusból felépült emberek vérmintáinak elemzésével jutottak erre a megállapításra: életkoruk, koronavírusos betegségük idején tapasztalt tüneteik és az asztma megléte vagy meg nem léte, valamint az ominózus antitestek száma alapján képesek három kockázati csoportba sorolni a fertőzést átvészelőket: a megállapított rizikó közepes, magas vagy nagyon magas lehet.

"Úgy gondoljuk, hogy eredményeink és az immunglobulin szignatúra azonosítása segíteni fogja a hosszú Covid kialakulása fokozott kockázatának kitett betegek korai azonosítását, ami megkönnyíti a hosszú Covid kutatását, megértését és végül a célzott kezeléseket" – mondta Onur Boyman, a kutatást vezető immunológus professzor a The Guardiannek nyilatkozva.

Két antitest szintjét figyelik

A kutatást 175 fertőzésen átesett ember és 40 egészséges önkéntes bevonásával végezték, a fertőzöttek közül 134 embert egy éven át kísértek figyelemmel annak érdekében, hogy lássák, hogyan változtak tüneteik.

A résztvevők vérvizsgálata kimutatta, hogy azoknál, akiknél hosszú Covid alakult ki, az IgM és IgG3 antitestek szintje alacsony volt.

Amikor a koronavírus lecsap, az IgM gyorsan felszökik, míg az IgG antitestek száma később emelkedik meg, de hosszabb távú védelmet nyújt.

Az eredmény ismeretében alakították ki rendszerüket, melyben az életkor, a tünetek és az asztmastátusz is szerepet kapott, majd 395 koronavírusos beteg esetében végezték el a kockázatelemzést. Az ő állapotukat fél éven át figyelték meg a fertőzést követően.

Az asztmások vigyázzanak

A modell nem képes a fertőzés előtt megjósolni a hosszú Covid rizikóját, de az valószínűnek látszik, hogy azok, akik asztmában szenvednek, valamint IgM és IgG3 szintjük alacsony a megbetegedést követően, valószínűleg jobban ki vannak téve a hosszú Covid esélyének, mint akiknél nem állnak fenn ezek a körülmények.

"Ez várhatóan javítani fogja a hosszú Covid-betegek ellátását, valamint motiválni fogja a magas kockázatú csoportokat, például az asztmás betegeket, hogy beoltassák magukat, és ezáltal megelőzzék a hosszú Covid kialakulását" - mondta Carlo Cervia, a kutatás vezetője.

Fontos a korai felismerés

Bár a hosszú Covidra nincs jelenleg gyógymód, annak megállapítása, hogy ki a legveszélyeztetettebb, segíthet az orvosoknak abban, hogy a betegeket ilyen terápiával kapcsolatos klinikai kísérletekbe irányítsák és korai rehabilitációt szervezzenek. A fertőzés jobb kontrollja antitestkezelésekkel, vírusellenes és gyulladáscsökkentő gyógyszerekkel segíthet a kockázat csökkentésében, a vakcinák pedig időnként enyhíthetik a hosszú Covid tüneteit.

A hosszú Covidban szenvedők korai azonosítása segíthet azt is kideríteni az orvosoknak, hogy

mi okozza a betegséget az egyes embereknél.

A kutatók több lehetséges kiváltó okot is felvetettek, a vírus által okozott hosszú távú károsodástól kezdve a rosszul működő immunrendszeren át a szervezetben megbújó vírus lehetőségéig.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×