eur:
394.34
usd:
370.1
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
A nurse takes out a dose of the Moderna COVID-19 Vaccine as the Colombian government begins to vaccinate children between ages 3 to 11 against the Coronavirus disease (COVID-19) with the Chinas SINOVAC vaccine, in Ipiales - Nari–o, Colombia on November 3, 2021. (Photo by: Camilo Erasso/Long Visual Press/Universal Images Group via Getty Images)
Nyitókép: Camilo Erasso/Long Visual Press/Universal Images Group via Getty Images

Friss eredmények a negyedik oltás használatának hatásairól

Amerikában lezajlott vizsgálat eredményeit közölték, vegyesen adták a kísérletben résztvevőknek a Pfizer, a Moderna és a Janssen oltásait.

Az összes, az Egyesült Államokban használt koronavírus elleni vakcina negyedik dózisa biztonságos és hatásos, idézte az EurekAlerten megjelent sajtóközleményt a 24.hu. A kutatásban 458 olyan felnőttet vizsgáltak, akik három dózist kaptak a Pfizer, a Moderna, vagy legalább kettőt a Janssen oltásából, és akik korábban nem voltak bizonyítottan koronavírus-fertőzöttek.

Kipróbálták a heterológ és homológ oltási sorokat is, vagyis volt, aki ugyanabból a vakcinából kapott emlékeztetőt, amivel eredetileg beoltották, és volt, aki másikat kapott.

Minden esetben megnőtt a neutralizáló antitestek szintje, 4,2-76-szorosa is lehetett az emlékeztető oltások előtti állapotnak. A T-sejtes immunitás is erősödött mindegyik csoportban, kivéve a homológ Janssen oltási sort kapók esetében, de nekik az emlékeztető oltások előtt ez az értékük magasabb volt, mint a többieknek.

A The New England Journal of Medicine tudományos folyóiratban megjelent szakcikk szerint a vakcinával összefüggésbe hozható súlyos mellékhatást nem jelentettek, a csoport felének voltak olyan mellékhatásai, mint a fejfájás, a karfájdalom, az izomfájdalom és a rossz közérzet.

Összességében a kutatók szerint adatok arra utalnak, hogy a homológ és heterológ emlékeztető oltások növelik a védelmet a tünetekkel járó SARS-CoV-2 fertőzéssel szemben.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×