eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
PITTSBURGH, PA - JUNE 08: Actor Jeff Daniels is seen before the game between the Pittsburgh Pirates and the Los Angeles Dodgers at PNC Park on June 8, 2021 in Pittsburgh, Pennsylvania.  (Photo by Justin K. Aller/Getty Images)
Nyitókép: Justin K. Aller/Getty Images

Madárpókokat ölő hermafrodita fonalférget neveztek el Jeff Danielsről

„Miért, hasonlítunk?” – jutott először a színész-komikus eszébe a hír hallatán. Tarantobelus jeffdanielsi a neve a fajnak.

Jeff Daniels amerikai színészről neveztek el egy pókölő élősködőt amerikai tudósok – írja a The Guardian online kiadása.

A Tarantobelus jeffdanielsi nevű parazita tarantulákat öl, éppúgy, mint Daniels az 1990-es Aracnophobia – Pókiszony című filmjében.

A Kaliforniai Egyetem riverside-i intézményének (UC Riverside) szerdai közleménye szerint a színész kitüntetésként értékelte az elnevezést, "melyet egyetlen más előadó sem mondhat magáénak".

A Tarantobelus jeffdanielsi nevű önmegtermékenyítő hermafrodita féreg egy a több mint 25 ezer fonálféregfaj közül, melyet a tudósok felfedeztek és elneveztek.

Az Encyclopedia Britannica szerint ezek a paraziták a legnagyobb számban előforduló állatfajok közé tartoznak, megtalálhatók növényeken, a sörmalátában és a földkéregben is.

Közülük a jeffdanielsi az egyetlen, amely a tarantulákkal, más néven madárpókokkal végez. A pók szájában lakik és különös módokon befolyásolja a viselkedését, például akadályozza, hogy használja csáprágóját.

"Daniels a filmben pókölőt játszik, vagyis azt, mint ez a féreg" - mondta Adler Dillman, az UC Riverside parazitológusa, az élősködőt felfedező kutatócsoport vezetője, aki az első jelzést egy tarantulatenyésztőtől kapta. A tenyésztő 2019-ben arról beszélt neki, hogy egy furcsa betegség az összes pókját elvitte.

A Guardian alapján a 444.hu azt írja, a színész megköszönte a megtiszteltetést. Mint mondta, amikor először meghallotta a hírt, hogy egy férget neveznek el róla, arra gondolt:

„Miért, hasonlítunk?” A komikus azt is hozzátette: „Természetesen Hollywoodban nem számítasz igazán sikeresnek addig, amíg el nem ismertek a parazitológia területén!”
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×