INFORÁDIÓ
2022. szeptember 26. hétfő
Jusztina, Pál

koronavírus

oltás

vakcina

menstruáció

Young girl is waiting for her vaccination dose against coronavirus to be applied by a medical worker.

Mégis hathat a női ciklusra a koronavírus elleni oltás

Infostart

Egy kutatás eredménye azt sugallja, megnyújthatja a női ciklust a vakcina felvétele.

Azoknál a nőknél, akik kaptak egy adag koronavírus elleni vakcinát, a ciklus hossza közel egy nappal nőtt a nem beoltott nőkhöz képest. A ciklus hosszának növekedése - a vérzések közötti hosszabb idő - nem járt együtt a menstruációs napok számának változásával az Obstetrics & Gynecology című szaklapban megjelent tanulmány szerint, írja a MedicalXpress.

A tanulmány szerzői hozzátették, hogy a menstruációs ciklusok hossza hónapról hónapra változhat, a megfigyelt növekedés pedig a normál tartományon belül van. További kutatások szükségesek annak érdekében, hogy pontosabban meg lehessen határozni, miként befolyásolja a koronavírus elleni oltás a menzeszhez kapcsolódó tüneteket, köztük a hangulatváltozást, a fájdalmat, illetve a vérzés erősségét.

Ezek az első adatok a témában

"Megnyugtató, hogy a tanulmány csak kis mértékű, átmeneti menstruációs változást talált a nőknél. Ezek az eredmények először nyújtanak lehetőséget arra, hogy a nőknek tanácsot adjunk, mire számíthatnak a koronavírus elleni oltás kapcsán, hogy annak megfelelően tudjanak tervezni" – mondta Diana W. Bianchi, az amerikai Eunice Kennedy Shriver Országos Gyermekegészségügyi és Humánfejlesztési Intézetének (NICHD) igazgatója. Hozzátette azt is, korábban kevés kutatást végeztek arról, hogy miként hatnak a koronavírus vagy más betegségek ellen beadott vakcinák a női ciklusra.

Egy app felhasználóit vizsgálták

A tanulmány szerzői a Natural Cycles nevű termékenységkövető alkalmazás anonimizált adatait elemezték. A felhasználók az applikációban adatokat adnak meg testhőmérsékletükről és menstruációs ciklusukról, illetve hozzájárulhatnak ahhoz, hogy anonimizált adataikat kutatásra használják fel.

Az oltott egyének esetében az adatok az oltás előtti három egymást követő ciklusból és további három egymást követő ciklusból származnak,

beleértve azt a ciklust is, amelyben az oltás történt. Az oltatlan egyének esetében az adatokat hat egymást követő ciklusból gyűjtötték. A vizsgálatban részt vevő 3959 személy közül 2403 oltott és 1556 oltatlan volt.

A változás nem nagy mértékű

A legtöbb oltott a Pfizer vagy a Moderna vakcinát kapta. Az első adag oltás a ciklus hosszának 0,71 napos, a második adag pedig 0,91 napos növekedésével járt átlagosan, ezért a kétszer is oltott felhasználók esetében az egyes ciklusok hossza kevesebb mint egy nappal nőtt. Az oltott személyeknél nem volt változás a menstruációs vérzés napjainak számában. A kutatók nem tapasztaltak jelentős változást a ciklus hosszában az oltatlan felhasználók esetében.

A felhasználók azon alcsoportjában, akik ugyanabban a menstruációs ciklusban két oltási dózist kaptak (358 felhasználó),

a ciklus hossza átlagosan két nappal nőtt.

Úgy tűnik azonban, hogy ez a változás a következő ciklusokban csökken, ami azt jelzi, hogy a változások valószínűleg átmeneti jellegűek. A szerzők hozzátették, hogy a Nemzetközi Nőgyógyászati és Szülészeti Szövetség normálisnak minősíti a ciklus hosszának változását, ha az kevesebb, mint nyolc nap.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MarianVejcik/Getty Images
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018