INFORÁDIÓ
2022. augusztus 17. szerda
Jácint

koronavírus

oltás

vakcina

gyerekek

Koronavírus: nem védi a legkisebbeket a két dózis

Koronavírus: nem védi a legkisebbeket a két dózis

Infostart

A 2–5 éveseknek valószínűleg három oltásból áll majd az alapimmunizálás, de az már biztos, hogy a Pfizer vakcinája ugyanolyan biztonságos számukra, mint a nagyobbaknak és a felnőtteknek.

A 2–5 évesek korosztályában nem váltotta ki azt az immunválaszt a vakcina, mint amit a nagyobb gyermekek, illetve a felnőttek esetében tapasztaltak a Pfizer kutatói a klinikai kísérletek idején, írja a USA Today.

A cég azt reméli, a második oltás után nyolc héttel beadott harmadik adag vakcina rendezi majd ezt a helyzetet.

Ez ugyanakkor azt is jelenti, hogy

a klinikai kísérletek eredményei a vártánál később, március végén vagy április elején állnak majd csak rendelkezésre,

ennyi idő szükséges ahhoz, hogy a kísérletben részt vevő gyerekek megkaphassák a harmadik adagot, és ki tudják értékelni az annak nyomán kialakuló immunválaszt is.

Alejandra Gurtman, a Pfizer vakcinakutatásért és fejlesztésért felelős alelnöke azt mondta, abban már biztosak, hogy az oltás a legkisebbek számára is ugyanolyan biztonságos, mint a nagyobbak és a felnőttek esetében.

A gyógyszergyártó 2020-ban 40 ezer emberen végezte el koronavírus elleni oltásának klinikai kísérleteit a 16 év fölötti népességre: ez ad alapot és lehetőséget arra, hogy miként az az influenza elleni oltás esetében is történik, úgy itt is kisebb csoportokon végezzék el a fiatalabbak oltásával kapcsolatos kísérleteket.

A gyártónak azt kell bizonyítania, hogy az immunválaszok összehasonlíthatóak – ami a 2–5 évesek kivételével minden csoportra igaz volt.

A fiatalabb gyerekek 3 mikrogrammos adagot kaptak ugyanabból az oltóanyagból, amelyet felnőtteknek és serdülőknek 30 mikrogrammos, 5–12 év közötti gyermekeknek pedig 10 mikrogrammos adagban adtak. A 6 hónapos és 2 éves kor közötti gyermekek megfelelő immunválaszt adtak a 3 mikrogrammos dózisra, mondta Gurtman.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018