INFORÁDIÓ
2022. május 21. szombat
Konstantin

dinoszaurusz

cardiff

strand

Dínóösvényre bukkant az amatőr kutató egy Cardiff-közeli strandon

Dínóösvényre bukkant az amatőr kutató egy Cardiff-közeli strandon

Infostart / MTI

A szakértők először szkeptikusok voltak, aztán igazolták a felfedezést.

A dinoszauruszok korai rokonának egy walesi strandon felfedezett 50 méteres ösvénye hozta izgalomba a brit paleontológusokat.

A dinócsapáson talált lábnyomok arra utalnak, hogy bő 200 millió évvel ezelőtt hosszúnyakú dinoszauruszok, vélhetően a híres Diplodocust is magába foglaló Sauropodomorpha-klád egyik tagjának példányai, szauropodák vagy proszauropodák éltek a térségben – jelentette be az óév utolsó napján a londoni természettudományi múzeum.

A szauropodák általában igen nagy méretűek voltak, hosszú nyakkal és farokkal, négy lábon jártak, és a Földön valaha élt legnagyobb szárazföldi állatokká váltak. A proszauropodák időben megelőzték a szauropodákat, kisebbek voltak, és gyakran képesek voltak két lábon járni.

A nyomokat Kerry Rees hobbipaleontológus fedezte fel a Cardiffhoz közeli Penarth strandján 2020-ban. A londoni múzeum szakértői, Susannah Maidment és Paul Barrett, mint Twitter-üzenetükben írták, eleinte szkeptikusak voltak, mert sok geológiai képződményt lehet tévesen ősi állatok nyomának tartani, de aztán alapos vizsgálatok nyomán arra a következtetésre jutottak, hogy triászkori, vagyis 200-250 millió éves állatnyomokról van szó.

A nyomok, köztük felgyűrődött laza talaj körvonalai, arra utaltak, hogy egy lábakon járó állat nyomairól van szó. Néhány helyen lábujjnyomot is észleltek.

A dinónyomokat háromdimenziós technológiával örökítették meg az utókornak, mert az árapály előbb-utóbb véglegesen erodálja őket.

A kutatásról a Geological Magazine című szakfolyóirat számol be részletesen.

Nyitókép: JL G
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018