eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Digital generated image of different variants of COVID-19 cells against gray background. Omicron Civid variant concept.
Nyitókép: Andriy Onufriyenko/Getty Images

Omikron: több kutatócsoport is ugyanarra jutott

A variáns inkább a felső légutakban terjed, és az eddigi eredmények alapján valóban kisebb valószínűséggel okoz súlyos megbetegedést, de a helyzet ettől még nem rózsás.

Brit kutatók vizsgálatai szerint az omikron nevű vírusvariáns nagyobb valószínűséggel fertőzi meg a torkot, mint a tüdőt, ami szerintük magyarázatot adhat arra, hogy a kórokozó miért terjed gyorsabban a korábbi változatokhoz képest.

A témában készült új vizsgálatok eredményeit a The Guardian foglalta össze, amit a Hvg.hu szemlézett. Mint írták, hat különböző tanulmány is arra jutott, hogy a Dél-Afrikából származó variáns elsősorban a felső légutak sejtjeit támadja, nem pedig a tüdő mélyén lévőket.

Deenan Pillay, a University College London virológusa arról beszélt a brit napilapnak, hogy az omikron nagy valószínűséggel kevésbé veszélyes az egészségre, mint a korábban felfedezett és elterjedt variánsok. Abban viszont nincs kérdés szerinte, hogy

az újfajta vírusváltozat több sejtet tud megtámadni.

Az említett hat kutatás egyikét a liverpooli Molekuláris Virológiai Kutatóközpont végezte. Ők azt találták, hogy az omikronnal fertőzött egerek tüdeje kevésbé károsodott a megfigyelési időszak alatt, nem veszítettek annyi súlyt, emellett a tüneteik is enyhébbek voltak, mint más törzseknél. (Az eredményeket egyelőre nem ellenőrizték külső csoportok.)

A szakértők szerint a kedvező eredmények ellenére nem szabad lazítani a védekezésen, mert az omikronról továbbra sem tudunk eleget, a variáns pedig továbbra is veszélyt jelenthet azokra, akik valamilyen egészségügyi problémával küzdenek.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×