INFORÁDIÓ
2022. január 25. kedd
Pál

koronavírus

pfizer

harmadik oltás

omikron

A német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház oltópontján 2021. május 13-án. Ezen a napon 101 kórházi oltóponton megkezdődött azoknak a 16-18 éveseknek az oltása, akik már regisztráltak és időpontot is foglaltak.

A Pfizer fontos hírt közölt az omikron variáns elleni védelemről

Infostart

Egy dél-afrikai kutatás adatait erősítik meg a Pfizer által nyilvánosságra hozottak: két adag nem feltétlenül ad megfelelő szintű védelmet az új variánssal szemben, de három már igen.

Laboratóriumi vizsgálat bizonyítja, hogy egy harmadik adaggal megerősített oltási sor a Comirnatyból ugyanolyan semlegesítő antitestszintet biztosít az omikronnal szemben, mint két adag az eredeti vírussal vagy az omikront megelőző variánsokkal szemben.

Az alapimmunizálásban részt vettek vérmintáinak elemzése alapján az omikronnal szemben védelmet adó antitestek szintje 25-ször kisebb, mint az azt megelőző törzsekkel szembenieké: ez azt sugallja, hogy a két adag kínálta védelem már nem elégséges.

Ahogyan az omikron egyre terjed világszerte, a tudományos élet igyekszik választ találni arra a kérdésre, hogy vajon a meglevő vakcinák képesek-e megvédeni az embereket a törzzsel szemben, melynek valódi veszélyét egyelőre nem látjuk át teljesen. Az NBC News szerint ez a kutatás is segít abban, hogy teljesebb lehessen a kép.

Az adatok ugyanakkor előzetesek, és laboratóriumi vizsgálatokon alapulnak, melyeket csak sajtóközleményben osztottak meg.

A szakértői ellenőrzés még hátra van, sok eleme hiányzik még a kirakósnak ahhoz, hogy biztos választ kaphassunk a fenti kérdésre.

A Pfizer közölt a gyártók közül elsőként eredményt oltásának az omikronnal szembeni hatékonysága kapcsán.

A sajtóközlemény szerint olyan emberek vérmintáit vizsgálták meg, akik két, illetve három adagot kaptak a Comirnatyból. A mintákat három héttel a második, vagy egy hónappal a harmadik felvételét követően vették le.

A Pfizer november 25-én

elkezdte omikronspecifikus oltásának fejlesztését is,

melynek elkészítéséhez 100 napra van szükségük. A Moderna és a Johnson&Johnson omikronnal kapcsolatos eredményei a következő napokban kerülhetnek nyilvánosságra, és kutatóintézetek is vizsgálják az oltások hatékonyságát az omikronnal szemben.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/Krizsán Csaba
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018