eur:
392.69
usd:
366.01
bux:
66453.28
2024. április 26. péntek Ervin
A német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház oltópontján 2021. május 13-án. Ezen a napon 101 kórházi oltóponton megkezdődött azoknak a 16-18 éveseknek az oltása, akik már regisztráltak és időpontot is foglaltak.
Nyitókép: MTI/Krizsán Csaba

A Pfizer fontos hírt közölt az omikron variáns elleni védelemről

Egy dél-afrikai kutatás adatait erősítik meg a Pfizer által nyilvánosságra hozottak: két adag nem feltétlenül ad megfelelő szintű védelmet az új variánssal szemben, de három már igen.

Laboratóriumi vizsgálat bizonyítja, hogy egy harmadik adaggal megerősített oltási sor a Comirnatyból ugyanolyan semlegesítő antitestszintet biztosít az omikronnal szemben, mint két adag az eredeti vírussal vagy az omikront megelőző variánsokkal szemben.

Az alapimmunizálásban részt vettek vérmintáinak elemzése alapján az omikronnal szemben védelmet adó antitestek szintje 25-ször kisebb, mint az azt megelőző törzsekkel szembenieké: ez azt sugallja, hogy a két adag kínálta védelem már nem elégséges.

Ahogyan az omikron egyre terjed világszerte, a tudományos élet igyekszik választ találni arra a kérdésre, hogy vajon a meglevő vakcinák képesek-e megvédeni az embereket a törzzsel szemben, melynek valódi veszélyét egyelőre nem látjuk át teljesen. Az NBC News szerint ez a kutatás is segít abban, hogy teljesebb lehessen a kép.

Az adatok ugyanakkor előzetesek, és laboratóriumi vizsgálatokon alapulnak, melyeket csak sajtóközleményben osztottak meg.

A szakértői ellenőrzés még hátra van, sok eleme hiányzik még a kirakósnak ahhoz, hogy biztos választ kaphassunk a fenti kérdésre.

A Pfizer közölt a gyártók közül elsőként eredményt oltásának az omikronnal szembeni hatékonysága kapcsán.

A sajtóközlemény szerint olyan emberek vérmintáit vizsgálták meg, akik két, illetve három adagot kaptak a Comirnatyból. A mintákat három héttel a második, vagy egy hónappal a harmadik felvételét követően vették le.

A Pfizer november 25-én

elkezdte omikronspecifikus oltásának fejlesztését is,

melynek elkészítéséhez 100 napra van szükségük. A Moderna és a Johnson&Johnson omikronnal kapcsolatos eredményei a következő napokban kerülhetnek nyilvánosságra, és kutatóintézetek is vizsgálják az oltások hatékonyságát az omikronnal szemben.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Ugrik az OTP részvénye

Ugrik az OTP részvénye

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezik itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény lesz: magyar szempontból azért is kulcsfontosságú az S&P osztályzata, mert a három nagy hitelminősítő közül jelenleg náluk a legrosszabb a besorolásunk, a BBB mínusz osztályzat egyetlen fokozattal van a befektetésre ajánlott kategória határa felett. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentenek. A magyar piacon az OTP-re figyelhetnek elsősorban a befektetők, ma tartja közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mond Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×