INFORÁDIÓ
2022. január 24. hétfő
Timót

koronavírus

oltás

emlékeztető oltás

pfizer

astrazeneca

Adamecz Imre címzetes főorvos háziorvos beolt egy férfit az AstraZeneca brit-svéd gyógyszergyár és az Oxfordi Egyetem közös fejlesztésű, koronavírus elleni vakcinájának második adagjával nyíregyházi háziorvosi rendelőjében 2021. június 24-én.

Hat emlékeztető oltás is biztonságos és hatékony a Pfizer és az AstraZeneca után

Infostart

A kétadagos AstraZeneca és Pfizer oltások után azt vizsgálták, hogy melyik vakcinát érdemes választani a harmadik oltásnak.

Átfogó tanulmány jelent meg a The Lancet tudományos szakfolyóiratban: a kutatók azt vizsgálták meg, emlékeztető oltásként milyen vakcinák hatásosak az eredeti homogén oltássor után. Az AstraZenecát már több mint 180, a Pfizer vakcináját már több mint 145 országban használják. Az AstraZeneca két dózisa 70, a Pfizer két vakcinája 90 százalékos védelmet nyújt a kórházba kerülés ellen a vakcináció után 6 hónappal, de a védettség idővel csökken, és emiatt emlékeztető oltásra van szükség – írja a 24.hu.

A COV-BOOST kutatás az emlékeztető oltások által kiváltott immunválasz, illetve biztonságosság, vagyis a mellékhatások gyakorisága és súlyossága alapján vizsgálta a harmadik dózisokat. A kutatók megvizsgálták az AstraZeneca, Pfizer, Novavax, Janssen, Moderna, Valneva és Curevac oltásokat, mint emlékeztető dózist két AstraZeneca vagy két Pfizer oltás után adva.

Mind a hét vakcina biztonságos volt mellékhatások tekintetében, leginkább helyi gyulladásos reakciókat figyeltek meg (fájdalom az injekció beadásának helyén, izomfájdalom, fáradtság). Mindegyik vakcina megfelelő immunválaszt váltott ki a tüskefehérjére, ha az AstraZeneca után adták, viszont csak hatról mondható el ez a Pfizer után, a Valneva ekkor nem teljesített túl jól.

Összesen 2878 fő vett részt a kutatásban, mindegyikük 30 évnél idősebb, a fele pedig 70 évnél is idősebb. 28 nap elteltével életkortól függetlenül erős volt az antitestválasz az emlékeztető oltásokra.

Mind a hét vakcinára adott reakció hasonló volt, leggyakrabban fáradtságról, fejfájásról és az injekció beadásának helyén jelentkező fájdalomról számoltak be a résztvevők. Ezeket leggyakrabban a 30-69 évesek jelentették. A 2 878 résztvevő közül 912-nél összesen 1036 nemkívánatos esemény fordult elő – ezeken a mellékhatásokon túlmutató reakciók, amelyek közül 24 volt súlyos kategóriájú.

Nyitókép: MTI/Balázs Attila
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018