eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Pexels

Megvizsgálták, mekkora a fertőződés esélye szabadtéri csapatsport közben

Egy kutatócsoport 2020 augusztusa és 2021 márciusa között közel 1300 koronavírus-fertőzés gyanúját mutató eset adatait gyűjtötte össze a profi ligákból, valamint az amatőr labdarúgó- és ifjúsági klubokból.

Gyakorlatilag nincs esély arra, hogy fertőzést adjanak át egymásnak a gyerekek szabadtéri csapatsport közben – állapította meg a Bázeli és a Saar-vidéki Egyetem közös kutatása, melynek eredményeit a MedicalXpress cikke foglalta össze.

Eddig nehéz volt számszerűsíteni a fertőzés tényleges kockázatát edzés vagy mérkőzés közben, most viszont a Saar-vidéki Egyetem Sport- és Prevenciós Orvostudományi Intézetének kutatócsoportja Florian Egger és Tim Meyer professzor vezetésével, valamint Oliver Faudéval, a Bázeli Egyetem edzéskutatójával együttműködve vizsgálta ezt a kérdést. A tanulmányt a Német Labdarúgó Szövetség finanszírozta.

Meccsvideókat is elemeztek

A kutatócsoport 2020 augusztusa és 2021 márciusa között közel 1300 koronavírus-fertőzés gyanúját mutató eset adatait gyűjtötte össze a profi labdarúgóligákból, valamint az amatőr és utánpótlás-bajnokságokból. Ezek közül 104 olyan helyzetet azonosítottak, amelyben nagy valószínűséggel fertőzött játékos vett részt edzésen vagy mérkőzésen. A kutatók ezután kontaktkutatás és összesen 21 mérkőzés részletes videóelemzése segítségével értékelték a potenciálisan releváns átviteli csatornákat.

A videoelemzés kimutatta, hogy a fertőzés szempontjából releváns kontaktusok ritkák a labdarúgó-mérkőzéseken és általában nagyon rövid ideig tartanak.

Kevés a gyanús eset

Mindössze két esetben nem tudták teljes mértékben kizárni azt, hogy a pályán történhetett a fertőzés átadása, ugyanakkor ezeknél az eseteknél is volt más lehetséges átviteli út: találkozók, maszkviselés nélküli buszos utak vagy munkahelyi expozíció.

A kutatók arra jutottak, hogy a minimális fizikai érintkezéssel járó szabadtéri sporttevékenységek nagyon alacsony fertőzési kockázattal járnak, ezért a világjárvány idején is biztonságos sportolási és testedzési lehetőséget jelentenek. Javaslatuk szerint nem szükséges karanténintézkedéseket alkalmazni a csapatokra nézve, ha a pályán kívül nem érintkeznek.

Delta előtti eredmények

Fontos megjegyezni, hogy az adatokat a delta dominánssá válása előtt gyűjtötték, illetve csak a profi ligák végeztek rendszeres PCR-vizsgálatot az egész csapaton, akár két héttel egy játékos pozitív tesztje után. Az amatőr és ifjúsági bajnokságokban működő klubok az illetékes hatóságok ajánlásait követték, a tünetek 14 napos nyomon követésével. Ez azt jelenti, hogy a tünetmentes esetek kimaradhattak a feljegyzésekből.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×