eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
A Moderna amerikai biotechnológiai cég koronavírus elleni vakcinája beadás előtt a veszprémi Életöröm Idősotthonban 2021. január 16-án. Országszerte oltanak a 100 főnél nagyobb idősotthonokban a koronavírus ellen a hétvégén, 34 helyszínen 3400 embernek adják be a Moderna vakcináját.
Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás

Lepipálja a Pfizert antitest terén a Moderna egy kutatás szerint

Egy belga kutatás eredménye szerint majdnem kétszer annyi antitest termelődik a Moderna oltása után, mint a másik mRNS-technológiával készült vakcina befecskendezését követően. A kutatóknak magyarázata is van.

Egy belga egészségügyi dolgozók körében végzett kutatásban 2500 embert vizsgáltak, akik korábban nem estek át a koronavírusfertőzésen. A hétfőn bemutatott adatok alapján a Moderna vakcinájával oltottak szervezetében 2881 egység volt az antitest milliliterenként, míg a Pfizer esetében ez a szám csak 1108 volt - írta a Bloombergen megjelent beszámoló alapán a Portfolio.

A kutatók szerint ennek több oka is van. Elsőként az, hogy aktív hozzávalóból a Moderna vakcinájában, sokkal több van, 100 mikrogramm a Pfizer 30 mikrogrammjával szemben. Másrészt pedig elnyújtottabb volt a két vakcina beadása, hiszen a Moderna esetében négy, míg a Pfizernél csak három hetet vártak a két oltás között.

A portál emlékeztet: Magyarország utóbbi fényében valószínűleg nem tette rosszul, hogy a március elejétől június közepéig elsőként oltottak esetében a második Pfizer-oltást nem három, hanem öt hétre adta. Június második felében azonban visszatértek a szakemberek a három hetes különbséghez.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Forgalmi dugóba került az építőipar

Forgalmi dugóba került az építőipar

A 2022-es háborús és inflációs válság után nem egészen 2 évvel tulajdonképpen adottak a feltételek ahhoz, hogy a magyar építőipar és azon belül a lakásépítések lendületet kapjanak. Mégsem ez történik, az ágazati szereplők és szakértők szerint 2024-ban és még 2025-ben is kevesebb lakás készül el Magyarországon, mint 2023-ban, pedig az sem volt már egy jó év. Kicsit több mint egy évnyi válságtünet tehát bő 3 éves szakadékot hagy maga után. A gyors lassulás, lassú gyorsulás problémája ismert jelenség az autópálya-üzemeltetésben, a következménye bosszantó torlódás.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×