eur:
394.5
usd:
365.27
bux:
65461.77
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Pexels.com

Megerősítették: a Netflix belekóstol a videojátékozásba

A vállalat ígérete szerint a meglévő előfizetési csomagjaiban felár nélkül fog kínálni videojátékokat.

A Magyarországon is jelen lévő amerikai internetes tartalomszolgáltató árfolyama 5 százalékos zuhanórepülésre váltott a New York-i tőzsdén, miután a keddi zárás után nyilvánosságra hozta beszámolóját.

A Netflix előfizetőinek tábora 1,54 millió fővel, 209 milliósra bővült a június 30-ával zárult három hónapban, meghaladva az elemzők által várt 1,04 milliós növekedést. Az idei első félévben 5,5 millióval nőtt a fizetős ügyfelek száma, ami azonban 2013 óta a leggyengébb teljesítmény.

Egy évvel korábban, a járvány első hullámának idején, amikor sok millió ember szorult otthonába a szigorú zárlatok miatt, a második negyedévben még 10,1 millió, az első félévet tekintve pedig 26 millió új előfizetőt szerzett a vállalat.

Bár senki nem számított arra, hogy a Netflix fenn tudja tartani a tavalyi szédületes növekedést,

a lassulás súlyosabb a vártnál.

A Netflix arra számít, hogy a folyó negyedévben 3,5 millió új előfizetőt szerez, elemzők azonban jóval nagyobb, 5,51 milliós számot vártak.

A befektetők által leginkább figyelt adat a felhasználók száma, amely fontos jelzés a következő negyedévekre.

A tartalomelőállítási késedelmek mellett a Netflixnek azzal is szembesülnie kellett, hogy a streamingszolgáltási piac újabb belépői, köztük a Disney+, az HBO Max és az Apple TV+ gazdag kínálattal és versenyképes árakkal vonzanak magukhoz ügyfeleket. Ez lelassította a Netflix előfizetői táborának növekedését, amelynek mértéke messze elmarad a koronavírus-járvány tavalyi csúcsán mért bővüléshez képest.

A Netflix bevételei éves összevetésben 19,4 százalékkal, 7 milliárd 342 millió dollárra emelkedtek az idei második negyedévben. A működési eredmény 36 százalékkal, 1 milliárd 848 millió dollárra, a haszonkulcs pedig 22,1 százalékról 25,2 százalékra ugrott. Az adózott nyereség 87,9 százalékkal, 1 milliárd 353 millió dollárra nőtt, az egy részvényre jutó nyereség hígított értéke pedig 2,97 dollárra kúszott fel az egy évvel korábbi 1,59 dollárral szemben.

Elemzők 7,32 milliárd dolláros bevételre és részvényenként 3,18 dolláros nyereségre számítottak a második negyedévről.

A csalódást okozó számok láttán a Netflix árfolyama előbb 5 százalékkal csökkent a zárás utáni elektronikus kereskedésben, de aztán emelkedésnek indult és 0,60 százalékos pluszba került annak hatására, hogy

a vállalat megerősítette, hogy belép a videojátékok piacára is, és azt tervezi, hogy meglévő előfizetési csomagjaiban felár nélkül fog kínálni videojátékokat.

Egy több évre elhúzódó terjeszkedési folyamat részeként először a mobiltelefonokon elérhető játékokra fognak összpontosítani, majd ezután jöhetnek a konzolok és TV-készülékek.

„A játékokra úgy tekintünk, mint egy új tartalmi kategóriára, ez valami hasonló dolog ahhoz, mint amikor a saját filmek, animációk és forgatókönyv nélküli televíziós műsorok gyártását indítottuk el” – hangoztatta a vállalat vezetése a részvényeseknek írt negyedéves levélben.

A vállalat által közölt konzervatív előrejelzés azonban azt sugallja, hogy nem számít azonnali fellendülésre a videojátékok piacára való betöréstől. E téren sokkal tapasztaltabb cégekkel, például az Epic Gamesszel, a Microsofttal és az Electronic Artsszal kell felvennie a versenyt.

Ha azonban a döntés kifizetődőnek bizonyul, akkor a Netflixnek nagyobb mozgástere lehet az árak emelésére. A vállalat az utóbbi években fokozatosan emelte az előfizetési díjakat. Legnagyobb piacán, az Egyesült Államokban és Kanadában az előfizetőre jutó átlagos havi bevétel 14,54 dollárra nőtt, ami 16 százalékkal több a két évvel ezelőtti havi 12,52 dollárnál.

Az 1997-ben alapított, streamingszolgáltatást több mint 11 éve nyújtó Netflix mintegy 190 országban érhető el.

A nagy tőkeértékű technológiai vállalatok nevük kezdőbetűje alapján FAANG-csoportként emlegetett ötöséből a Netflix elsőként tette közzé gyorsjelentését. A többiek közül a Google anyavállalata, az Alphabet és az Apple július 27-én, a Facebook július 28-án, az Amazon pedig július 29-én teszi közzé második negyedéves beszámolóját.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×