eur:
393.05
usd:
367.79
bux:
65888.04
2024. április 24. szerda György
Ápolók a fehérgyarmati kórház koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályán 2021. április 2-án. Az intézmény kizárólag COVID-ellátást végez.
Nyitókép: MTI/Balázs Attila

A rossz egészségi állapotunk miatt járt súlyos következményekkel a járvány a szakértő szerint

Letoha Tamás kutatóorvos úgy látja, új változatok jöhetnek az mRNS vakcinákból.

Várható, hogy a tüskefehérjével immunizáló oltóanyagok esetében új vakcinákat is kifejlesztenek az új tüskefehérje variánsok ellen – mondta a Növekedés.hu-nak adott interjúban Letoha Tamás kutatóorvos, a Pharmaidea Kft. ügyvezetője.

A kutatóorvos elmondta, hogy a vírust egy dolog vezérli: minél többször replikálja magát. Egy gazdatestben milliárdos nagyságrendben tud szaporodni a vírus, ekkora szám mellett pedig az örökítőanyagát érintő változások, azaz a mutációk jó eséllyel felléphetnek.

„Minél kevésbé stabil egy vírus örökítőanyaga, lásd az egyszálú RNS-sel rendelkező SARS-CoV-2 koronavírust, annál nagyobb a mutációk valószínűsége”

– emelte ki.

Arra számít, hogy „a genetikai kódot hordozó mRNS vagy vektorvakcinák a tüske fehérje azon szakaszával immunizálnak, amely a mutáció szempontjából leginkább érintett, így várható, hogy a tüskefehérjével immunizáló vakcinák esetében új vakcinákat fejlesztenek”.

Elmondta, hogy ha erős a vírus mutációja, akkor elképzelhető, hogy ki tud bújni az oltás által kiváltott immunitás alól, és az oltóanyag már nem képes megvédeni az oltottat az mutáns változattól.

Arról is beszélt, hogy az általánosan rossz egészségi állapotban lévő magyar lakosságra milyen hatással volt a járvány: „Különböző molekuláris okok miatt a koronavírus leginkább a krónikus anyagcsere, a szív és érrendszeri megbetegedésben szenvedőket érintette leginkább. Tekintettel, hogy Magyarország Európa egyik legelhízottabb országa, ahol különösen magas a 2-es cukorbetegek, a szív- illetve keringési megbetegedésben szenvedők száma, a vírus relatíve magas számban tudott súlyos megbetegedést kialakítani.”

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×