eur:
395.31
usd:
365.78
bux:
65324.08
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
A német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyagok, Comirnaty-vakcinák a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházban kialakított oltóponton 2021. május 15-én.
Nyitókép: MTI/Vajda János

A Pfizer oltása a Delta variánssal szemben hatékony antitestből kevesebbet hoz létre

Más törzsekkel összehasonlítva az Indiában felismert Delta variánssal szemben hatékony antitestből nemcsak kevesebb van a Pfizer oltásával immunizáltak vérében, hanem a száma az életkorral, illetve az oltás óta eltelt idővel tovább csökken.

250 egészséges ember véréből vett minta vizsgálatát követően jutott a fenti eredményre egy új kutatás, melyet a Francis Crick Institute és a National Institute for Health Research (NIHR) UCLH biokémiai kutatóintézetének munkatársai végeztek. Megállapításuk szerint egy adagot követően a Pfizer vakcinájával immunizáltak kevésbé valószínű, hogy olyan magas antitestszintet alakítanak ki a Delta variánssal szemben hatékony ellenanyagból, mint amilyet az Alfának nevezett, Nagy-Britanniában azonosított törzzsel szemben létrehoz szervezetük – írja a Sky News.

Kutatók ugyanakkor azt is megállapították már korábban, hogy kizárólag az antitestszámra alapozva nem lehet megítélni egy oltás hatékonyságát, illetve

az alacsony antitestszint is megfelelő védelmet jelenthet.

Ezzel együtt a kutatók a második emlékeztető oltás beadatásának fontosságára hívják fel a figyelmet eredményeik tükrében, főként a legveszélyeztetettebb rétegeknél.

A Delta variáns már nem csak Indiában terjed: jelenleg Nagy-Britanniában is a legelterjedtebb törzsnek tartják, egyben úgy vélik, hogy az Alfa variánsnál nagyobb az esélye egy fertőzöttnek arra, hogy kórházi kezelésre szoruljon, ha ezzel betegszik meg.

Gyorsan kell reagálni

Emma Wall, az UCLH fertőző betegségekkel foglalkozó tanácsadója és vezető klinikai kutatója elmondta: a koronavírus velünk marad még egy darabig, ezért nagyon kell figyelnünk rá.

"Kutatásunkat úgy terveztük meg, hogy reagálni tudjunk a világjárvány változásaira és hogy gyorsan bizonyítékot szolgáltathassunk a változó kockázatról és védelemről. A legfontosabb biztosítani azt, hogy a védőoltás védelme elég magas maradjon ahhoz, hogy minél több ember kórházi kezelését tudjuk megelőzni" – fogalmazott.

Véleménye szerint a célt azzal lehet elérni, ha

minél hamarabb beadják a második adagokat és a gyengébb immunrendszerűeknek további emlékeztető oltásokat biztosítanak.

Több adatra van szükség

Ez az eddigi legnagyobb kutatás, amely a friss variánsokkal szemben vizsgálja a védőoltások hatékonyságát.

Eleanor Riley, az Edinburghi Egyetem immunológusa, a fertőző betegségek szakértője szerint ugyanakkor ez a kutatás még önmagában semmit nem mond el arról, hogy az oltás kevésbé lenne hatékony a Delta variáns által kialakított megbetegedések esetében annak kialakulását, a hospitalizációt és a halálozást illetően. Ezekkel kapcsolatosan még további eredményekre kell várni.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×