eur:
389.03
usd:
361.07
bux:
68658.64
2024. május 7. kedd Gizella
Nyitókép: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

Sikeresen teszteltek DNS-vakcinát

Ez a fajta oltás könnyebben szállítható, előállítása gyorsabb és olcsóbb is.

A jelenleg elérhető koronavírus elleni oltások egy része mRNS-technológiát használ annak érdekében, hogy megtanítsa az emberi immunrendszert a SARS-CoV-2 felismerésére. A PLOS Neglected Tropical Diseases című folyóiratban most egy olyan vakcina sikeres fejlesztéséről számoltak be, amely ehelyett a vírus tüskefehérjéjét kódoló DNS-t használja.

A DNS- és az mRNS-oltások is a vírus egy részét kódoló genetikai anyagot használják immunválasz kiváltására, a DNS-vakcináknak azonban előnye a gyors és olcsó előállítás, illetve hogy magasabb hőmérsékleten is lehet szállítani azokat. A közelmúlt klinikai vizsgálatai szerint a DNS-oltások hatékonyan és biztonságosan alkalmazhatók többek között a HIV, a zika, az ebola és az influenzavírusok kezelésében, írja az Eurekalert.

Az új kutatásban Si-Csen Liu és Hszin-Vej CSen, a Tajvani Nemzeti Egészségügyi Kutatóintézetek munkatársai és kollégáik olyan vakcinát fejlesztettek ki, amely a koronavírus tüskefehérjéjét kódoló DNS-t használja. A DNS sejtekbe történő bejuttatásához elektroporációt használtak.

Az új DNS-vakcinával immunizált egerek és hörcsögök szervezetében hosszan megmaradó antitestek termelődtek a koronavírus tüskefehérjéjével szemben. Az immunizálást követően 8 héttel volt ezek szintje a legmagasabb, de még a 20. héten is viszonylag magas maradt. Azok

a hörcsögök, amelyek 3 hetes eltéréssel két oltást kaptak, majd 7 hét elteltével kitettek voltak a vírusnak, védettek voltak azzal szemben,

nem mutattak testsúlycsökkenést és kevesebb vírus-RNS-t találtak tüdejükben, mint a nem immunizált állatoknál.

"A DNS-vakcina hőstabil, szállítása nem igényel hűtési láncot, képes magas szintű, hosszan megmaradó semlegesítő antitesttiteret kiváltani a koronavírussal szemben. Az oltás védelmet nyújt a megfertőződéssel szemben szíriai hörcsögökben" - tették hozzá a szerzők.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Mbappé az utolsó párizsi BL-meccsére készül a PSG mezében

A Borussia Dortmund egygólos előnnyel kezdi a Bajnokok Ligája-elődöntő ma esti második mérkőzését a Paris Saint-Germain ellen. A sárga-feketék 2013 óta először juthatnak be a fináléba. A helyzet nem egyszerű: a francia bajnok ebben a sorozatban egyszer már legyőzte a Parc des Princes-ben a Dortmundot.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Kis-Benedek József
biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×