eur:
395.07
usd:
370.91
bux:
65143.66
2024. április 19. péntek Emma
Az ausztriai Tirol tartományban lévő Ischgl település látképe 2019. január 15-én. Az ismétlődő nagy hóesés súlyos gondokat okoz a közlekedésben Ausztria nagy részében. Ausztria Voralberg és Tirol tartományában a legmagasabb szintű lavinaveszély van érvényben.
Nyitókép: MTI/EPA/Daniel Kopatsch

Nyolc hónapig is kitarthat az immunitás

Az európai koronavírus-járványt berobbanó kis osztrák településen, Ischglben a megfertőzöttek nagy részénél nyolc hónapot követően is megvolt még a védettség egy kutatás szerint.

Az európai szuperterjesztő események közül az első volt az a bulisorozat, amely az akkor még gondtalanul síelő és szórakozó emberek ezreit fertőzte meg az új koronavírussal. Hazatérve az érintettek saját országaikban is elkezdték terjeszteni a megbetegedést. Az Innsbrucki Egyetem a falucska lakóinak immunitását kutatta, és arra az eredményre jutott, hogy az áprilisban pozitívat tesztelők közel kilencven százaléka nyolc hónappal később, novemberben is kimutatható antitestszinttel rendelkezett, írja a Euronews.

A vezető osztrák közegészségügyi intézet, az AGES szerint az ischgli helyi kitörés már februárban megkezdődhetett, az első osztrák esetek felfedezésével egy időben. A helyi lakosok bevonásával készített kutatás az első, amelyben ilyen nagy számú tömeget ilyen hosszú időn át vizsgáltak. A kutatást vezető Wegene Tamire Borena szernt eredményeiket alátámasztják a más, korábban elvégzett elemzések megállapításai is.

"Az eredményeink erős korrelációt mutatnak más, a közelmúltban nyilvánosságra hozott eredményekkel, köztük azzal az angol kutatással, mely szerint

hat hónap elteltével az emberek 88 százaléka őrzi még az immunitást"

– mondta el a kutató.

Az Ischglben bekövetkezett megbetegedések után Ausztria vizsgálatot indított, mivel azt feltételezték, hogy a bár egyik alkalmazottja már az első osztrák esetek közt megbetegedett, munkáltatója ugyanakkor nem tett jelentést az esetről.

Az osztrák síterepen található falucska híres volt esti bulijairól, amelyek kocsmákban zajlottak, meglehetősen zsúfolt környezetben. A helyszíni beszámolók szerint a Kitzloch nevű kocsmában úgynevezett sörpingpongot játszottak, azaz szájból kilőtt labdával igyekeztek beletalálni a korsóba, ami ha sikeres volt, a korsót tartónak meg kellett innia a sört. Egy fertőzött pincér állítólag sípolva igyekezett magának utat törni a tömegben és a sípot át is adta azoknak, akik elkérték tőle, hogy belefújhassanak.

Ausztria kezdetben igyekezett bagatellizálni a helyzetet: amikor március elején a kocsma egyik csaposánál koronavírust mutattak ki, akkor is igyekeztek eltussolni a történteket, és csak néhány nappal később ismerték el, hogy ezreket fertőzhettek meg ebben a bárban.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!
választás 2024

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×