eur:
393.73
usd:
364.98
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
A 2020. november 16-án közreadott képen a Moderna amerikai biotechnológiai vállalat székháza a Massachusetts állambeli Cambridge-ben 2018. december 7-én. A Moderna 2020. november 16-án bejelentette, hogy a koronavírus elleni vakcinájának 94,5 százalékos a hatékonysága.
Nyitókép: MTI/EPA/C. J. Gunther

A Moderna védőoltása legalább háromhónapos védettséget biztosít

Ezek az első, több hónapra vonatkozó adatok, amelyeket egy tudományos folyóiratban is hitelesítettek.

A Moderna amerikai biotechnológiai cég koronavírus elleni védőoltásának hatására antitestek képződnek, amelyek az oltás után legalább 90 napig védettséget biztosítanak a New England Journal of Medicine orvosi szakfolyóiratban megjelent tanulmánya szerint.

A védettség időtartama ennél kétségkívül hosszabb, de ezek az első, több hónapra vonatkozó adatok, amelyeket egy tudományos folyóiratban is hitelesítettek.

A közegészségügyi intézetek kutatói bevizsgálták a vakcina második adagjának beadása után 90 nappal a kétféle antitestet. A második oltás 28 nappal követte az elsőt.

A kutatók az antitestek kismértékű, várt szintű csökkenését tapasztalták a beoltott pacienseknél, de ez a szint így is magas volt, és meghaladta a Covid-19-betegségből felgyógyult egykori betegek vérében természetesen képződő antitestek szintjét.

A kísérletek első szakaszában semmilyen nem kívánatos mellékhatást nem tapasztaltak.

Az antitestek az immunrendszer válaszának egyik összetevői, az úgynevezett B-limfociták vagy B-sejtek termelik az antitesteket, a T-sejtek pedig elpusztítják a fertőzött sejteket.

A kutatók megjegyezték, hogy az immunmemória sejtjeit még nem ismerik, de a korábbi tanulmányok kimutatták, hogy a védőoltás előidézi a killer vagy ölősejtek termelését.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, hatalmas rakétatámadás érte Ukrajnát – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, hatalmas rakétatámadás érte Ukrajnát – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×