eur:
383.6
usd:
352.71
bux:
69343.39
2024. május 28. kedd Csanád, Emil
Egy tokiói metró utasai 2020. április 7-én, amikor a japán kormány várhatóan Tokióban és hat másik japán prefektúrában korlátozott kijárási tilalmat vezet be a koronavírus-járvány elleni védekezéképpen.
Nyitókép: MTI/AP/Jae C. Hong

Megdöbbentő felfedezés a maszkok hatékonyságáról

A maszkviselés hatékonyságát igazolták japán kutatók a koronavírus terjedésével kapcsolatban: százalékosan megmérték, a textilmaszk és az orvosi maszk, valamint a profi védőeszközök mennyi vírust szűrnek ki a vírusos ember és az egészséges ember esetében.

A Tokiói Egyetem tudósai szimulációs kamrában vizsgálták a vírus levegőben történő terjedését és a maszkok hatékonyságát. A zárt kamrában két bábut helyeztek el, arccal egymás felé. Az egyik fejet porlasztóval szerelték fel, hogy a köhögéssel a levegőbe jutó koronavírus-részecskéket tudja utánozni. A másik fej a természetes lélegzést imitálta, és egy gyűjtőkamrája volt a belélegzett vírusok számára.

Az egyik kísérletben a vírust belélegző fejre tettek maszkot.

  • A textilmaszk 17 százalékkal,
  • az orvosi maszk pedig 47 százalékkal kevesebb vírust engedett belélegezni.
  • A szorosan rögzített N95-ös maszk, amelyet az egészségügyi dolgozók viselnek, a beszívott vírusok mennyiségét 79 százalékkal csökkentette

- számolt be róla az NHK japán közszolgálati műsorszolgáltató hírportálja. A kutatók megjegyezték, hogy százszázalékos védelmet akkor sem nyújtottak az N95-ös maszkok, ha ragasztószalaggal rögzítették az arcra.

Amikor maszkot tettek a víruskibocsátó fejre, a textil és az orvosi maszk is több mint 70 százalékkal csökkentette a másik, maszk nélküli fej által belélegzett vírus mennyiségét.

Abban a kísérletben pedig, amikor mindkét fél - a víruskibocsátó és a belélegző is - maszkot viselt, ez együttesen még hatékonyabb védelmet jelentett - írták a kutatók szerdán publikált tanulmányukban.

Kavaoka Josihiro professzor, a kutatás vezetője elmondta, hogy először végeztek kísérletet valódi koronavírussal a kórokozó terjedésének vizsgálatára. A professzor felhívta a figyelmet, milyen fontos, hogy a maszkot mindenki helyesen viselje.

A tudományos világban konszenzus van abban a kérdésben, hogy a koronavírus a levegőben is terjed. Az amerikai betegségmegelőzési és -ellenőrzési központ (CDC) októberben felülbírálta korábbi útmutatását, és az új leírás már arra figyelmeztet, hogy

a patogén órákig képes a levegőben maradni.

Japán kutatók egy másik csoportja egy szuperkomputerrel az igazolta, hogy a levegő páratartalma jelentős hatással lehet a vírusrészecskék levegőben történő szétszóródására.

Címlapról ajánljuk
Milliárdos károkat okozott az  ítéletidő tavaly Németországban

Milliárdos károkat okozott az ítéletidő tavaly Németországban

Minden bizonnyal bekerül a német biztosítók negatív krónikájába a tavalyi esztendő. A Német Biztosítási Társaságok Szövetsége(GDV) szerint ugyanis a jégeső, a rendkívüli esőzések és a viharok a múlt évben 5,7 milliárd eurós biztosítói kár okoztak, jelentősen többet, mint a megelőző esztendőben. Ami pedig az idei évet illeti, az első hónapok nem sok jóval kecsegtetnek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.28. kedd, 18:00
Ungár Péter
az LMP társelnöke és EP-listavezetője
Száguldhat a mémrészvény, nagy bejelentés jött a T-Mobiletól - Tőzsdei híreink kedden

Száguldhat a mémrészvény, nagy bejelentés jött a T-Mobiletól - Tőzsdei híreink kedden

Délelőtt még óvatos emelkedést láthattunk a kontinens tőzsdéin, a délutánra azonban elromlott a hangulat. Európában A magyar piacon izgalmas sztoriból nincs hiány, ugyanis kilőtt ma (is) a Delta részvénye. Érdekes fejlemények zajlanak eközben a kriptopiacon is, ugyanis több mint 100 ezer bitcoint adott el egy, még 2014-ben csődbe ment japán kriptotőzsde. Az amerikai piacon is zajlanak az események: a mémrészvények ősanyjának számító GameStop részvénye nagyot ralizhat, miután a vállalat még pénteken közölte, hogy jelentős bevételt realizáltak 45 millió részvény eladásából. A T-Mobile pedig bejelentette, hogy egy 4,4 milliárd dolláros üzlet keretében meg kívánja vásárolni a U.S. Cellular nagy részét. Tőzsdei híreink percről percre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 28. 12:27
×
×
×
×