eur:
393.5
usd:
364.48
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Emberi használatra készült lüktető őssejttapaszok / Imperial College London

Embriószerű kísérleti modellt hoztak létre kutatók emberi őssejtekből

A Cambridge-i Egyetem kutatóinak célja, hogy tanulmányozhassák az emberi fejlődés egy olyan korai szakaszát, amelyet ez idáig nem sikerült közvetlenül megfigyelni.

"Óriási izgalmat jelent megfigyelni olyan fejlődési folyamatokat, amelyek egészen mostanáig rejtve voltak előttünk" - mondta Alfonso Martinez-Arias, az egyetem professzora, a kutatás egyik vezetője. Egy organizmus "tervrajza" a gasztruláció során alakul ki. Ez az intenzív sejtvándorlással járó folyamat az embernél a fejlődés nagyjából második hetében kezdődik.

A gasztrulációt azonban

az emberi fejlődés "feketedoboz-periódusaként" szokták emlegetni, mivel a jogi szabályozások tiltják a humán embriók 14 napnál tovább való tenyésztését laboratóriumi körülmények között.

Martinez-Arias és kollégái - akiknek tanulmánya a Nature című folyóirat csütörtöki számában jelenik meg - "gasztruloidokat" hoztak létre humán embrionális őssejtekből laboratóriumi körülmények között és a képződményeket kémiai eljárásokkal kezelték.

Ezek a rendszerek nem képesek teljesen kifejlett embriókká alakulni, ami egyúttal azt is jelenti, hogy a tanulmányozásuk segít áthidalni a humán embriókon végzett vizsgálatokkal kapcsolatos szabályozások egy részét.

A szakemberek azt remélik, hogy ezeknek a fejlődési folyamatoknak a pontos megismerése segíti az emberi születési rendellenességek és betegségek okainak azonosítását, illetve a várandós nőknél alkalmazható szűrőtesztek kifejlesztését.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×