eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Facabook/Ökoturisztikai Központ Gemenc

Elsötétült a gemenci gólyakamera

A természet teszi a dolgát, még ha nehéz is látni ezt - indokolta a döntést az internetes közvetítést biztosító Gemenc Zrt.

Lekapcsolták a gemenci feketególya-fészek kameráját - adta hírül a pörbölyi Ökoturisztikai Központ közösségi média bejegyzésére hivatkozva a sokszinuvidek.hu.

Az évek óta népszerű feketególya fészek webkamerás közvetítését lehetővé tevő Gemenc Zrt. ugyanis az elmúlt napokban beérkező nézői visszajelzések alapján úgy döntött, hogy

mivel sokan nem tudják feldolgozni, elfogadni a természet valóságát, ezért beszünteti a közvetítést.

Megjegyezték azonban, hogy a szakemberek számára a természettudományos kutatást továbbra is biztosítják, a kamerák által közvetített képeket továbbra is rögzítik.

Az idei száraz tavasz és a dunai árvíz elmaradása nehéz helyzetbe hozta az ártéri erőben fészkelő 40 feketególya párt. Egyre nehezebben tudják ugyanis biztosítani a fiókák élelmezését. Vélhetően emiatt kényszerült arra a bekamerázott fészekben költő egyik szülő, hogy kilökje az egyik fiókáját. Így már csak két utódot nevelnek.

Az erdőgazdaság azzal indokolta a döntését, hogy

mivel számára a tudományos kutatás és a természetvédelem szabályai az irányadók, ezért mindenképpen betartja a be nem avatkozás elvét.

Mint a bejegyzésben írják, most sem tesznek kivételt, hiszen nemcsak a bekamerázott fészekben lehetnek válságos helyzetben a fiókák, hanem Gemencen mindenhol.

A bejegyzés szerint érhető, ha a nézőkben késztetés ébred egy azonnali mentőakcióra, azonban ezzel nagy kárt okoznának a gólyáknak, hiszen a háborítatlanságot igénylő fekete gólyák számára már nem lenne biztonságos hely többé a fészek környezete, ezért könnyen elhagynák a területet.

A Gemenc Zrt. szakemberei számára továbbra is lényeges cél, hogy a magyar társadalomhoz minél közelebb kerüljenek olyan természeti jelenségek, amelyek megfigyelésével a természet szeretete megerősíthető, annak értékei pedig fontossá és átélhetővé tehetők. Az eddigi megfigyelések eredményei azt bizonyítják, hogy majdnem minden évben történt olyan szomorú eset, amikor a fiókák közül többen nem élték túl az első heteket, azonban Tóbiás és Sára (a szülőpár) a 2012. és 2018. közötti 7 évben 17 életerős fiókát nevelt fel, és a fiatal madarak július végén, augusztus elején sikeresen kirepültek - hívták fel a figyelmet. Hozzátették azt is, hogy az erdőgazdaság az érdeklődőket ezután is rendszeresen tájékoztatja hivatalos weblapján képes és szöveges összefoglalók segítségével.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×