eur:
394.13
usd:
364.98
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Új misszióra készül a NASA

A hatalmas napviharokat tanulmányozó missziót indít az amerikai űrkutatási hivatal.

A SunRISE (Sun Radio Interferometer Space Experiment - Nap rádióinterferométeres űrkísérlet) nevű misszió segíthet megérteni, hogyan működik a Naprendszer és milyen hatással van a Nap rádiósugárzása az űrkörnyezetre. Ezek az ismeretek segíthetnek megvédeni az űrbe utazó asztronautákat.

"Örömünkre szolgál, hogy űrhajóflottánkat újabb misszióra indíthatjuk, amely segít jobban megérteni a Napot és azt, hogy csillagunk milyen hatással van a bolygók közötti űrkörnyezetre" - mondta Nicky Fox, a NASA munkatársa.

Hozzátette:

"minél többet tudunk az űrbéli időjárási jelenségek formájában is megnyilvánuló napkitörésekről, annál jobban tudjuk mérsékelni az űrhajóra és a legénységre gyakorolt hatásukat".

A misszió alapját hat - kenyérpirító méretű - miniműhold (CubeSat) adja, amelyek mindegyike folyamatos megfigyelést végez. A naptevékenységből származó alacsony frekvenciájú rádiósugárzást figyelik, az adatokat pedig a NASA Deep Space Network nevű űrhálózatán keresztül továbbítják. Ez a NASA-hoz tartozó nemzetközi óriási antennahálózat, amely a bolygóközi űrmissziók munkáját támogatja.

Az egyetlen nagy rádióteleszkópként együttműködő hat CubeSat háromdimenziós térképet fog készíteni, amely megmutatja, hol alakultak ki a Nap felszínén hatalmas részecskekitörések, hogyan fejlődtek és formálódtak tovább. Ez lesz az első alkalom, hogy sikerül feltérképezni a Napból érkező mágneses mezők mintázatát - közölte a NASA.

Az űrügynökség 62,6 millió dollárt (21 milliárd forintot) különített el a SunRISE megtervezésére, megépítésére. A miniműholdakat 2023. július elsején tervezik indítani a világűrbe.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×