INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 12. szerda
Klára

koronavírus

karantén

fertőzés

Biztos, hogy jön a koronavírus-járvány második köre, a kérdés, hogy mikor

Biztos, hogy jön a koronavírus-járvány második köre, a kérdés, hogy mikor

Infostart

Azzal, hogy Kína teljesen lezárta Vuhant, az ország több hónapnyi időt nyert a koronavírus második körös tetőzéséig.

A Lancet Public Health-ben megjelent kutatási eredmények szerint az iskolák és vállalatok áprilisi újranyitása októberig tudná eltolni a koronavírus második körös tetőzését, ezzel több időt adva az egészségügynek arra, hogy felkészülhessen. Ha a korlátozásokat egy hónappal korábban, márciusban oldanák fel, a kutatók szerint augusztusra jönne előre a második kör tetőzése. Kínai tisztviselők korábban bejelentették, hogy a Vuhanra érvényes korlátozásokat április 8-án oldják fel, a Hupej tartományra érvényes lezárásokat pedig fokozatosan szüntetik meg – írja a Portfolio.

Fontos információ, hogy mikorra várható a járvány második körös felütése, és ennek eltolása érdekében meddig kellene fenntartani az életbe léptetett korlátozásokat. Kiesha Prem vezető kutató szerint azonban az eltérő régiós járványhelyzetek, terjedés és azok kezelése miatt a kínai adatok és becslések nem alkalmazhatóak direkt módon a többi országra és járványepicentrumra is.

Az egymástól való kellő távolság betartása és az otthonmaradás nemcsak laposítja a járványterjedés görbéjét, hanem eltolja a koronavírus második körös kirobbanásának tetőzését is. Tehát úgy tűnik, az már nem kérdés, hogy lesz-e második köre is a koronavírus-járványnak, a kérdés sokkal inkább az, hogy mikor és hány embert fog érinteni.

A kutatók szerint a korlátozások fokozatos feloldása segíthet a második kör időbeni elnyújtásában, ugyanakkor az országoknak a társadalmi és gazdasági szempontokat is figyelembe kell venniük. Ha nincs működő gazdaság, akkor nem lehet fenntartani az egészségügyet.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: A 2019-nCov humán koronavírus ultrastrukturális morfológiája (CDC/Alissa Eckert, MS; Dan Higgins, MAM / Centers for Disease Control and Prevention's Public Health Image Library)
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018