eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
Nyitókép: A 2019-nCov humán koronavírus ultrastrukturális morfológiája (CDC/Alissa Eckert, MS; Dan Higgins, MAM / Centers for Disease Control and Prevention's Public Health Image Library)

Biztos, hogy jön a koronavírus-járvány második köre, a kérdés, hogy mikor

Azzal, hogy Kína teljesen lezárta Vuhant, az ország több hónapnyi időt nyert a koronavírus második körös tetőzéséig.

A Lancet Public Health-ben megjelent kutatási eredmények szerint az iskolák és vállalatok áprilisi újranyitása októberig tudná eltolni a koronavírus második körös tetőzését, ezzel több időt adva az egészségügynek arra, hogy felkészülhessen. Ha a korlátozásokat egy hónappal korábban, márciusban oldanák fel, a kutatók szerint augusztusra jönne előre a második kör tetőzése. Kínai tisztviselők korábban bejelentették, hogy a Vuhanra érvényes korlátozásokat április 8-án oldják fel, a Hupej tartományra érvényes lezárásokat pedig fokozatosan szüntetik meg – írja a Portfolio.

Fontos információ, hogy mikorra várható a járvány második körös felütése, és ennek eltolása érdekében meddig kellene fenntartani az életbe léptetett korlátozásokat. Kiesha Prem vezető kutató szerint azonban az eltérő régiós járványhelyzetek, terjedés és azok kezelése miatt a kínai adatok és becslések nem alkalmazhatóak direkt módon a többi országra és járványepicentrumra is.

Az egymástól való kellő távolság betartása és az otthonmaradás nemcsak laposítja a járványterjedés görbéjét, hanem eltolja a koronavírus második körös kirobbanásának tetőzését is. Tehát úgy tűnik, az már nem kérdés, hogy lesz-e második köre is a koronavírus-járványnak, a kérdés sokkal inkább az, hogy mikor és hány embert fog érinteni.

A kutatók szerint a korlátozások fokozatos feloldása segíthet a második kör időbeni elnyújtásában, ugyanakkor az országoknak a társadalmi és gazdasági szempontokat is figyelembe kell venniük. Ha nincs működő gazdaság, akkor nem lehet fenntartani az egészségügyet.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×