INFORÁDIÓ 
2020. május 27. szerda
Hella

gólya

mikepércs

madár

Fehér gólyák

Gólyahorrorra derült fény Mikepércsen

Infostart

A természetes szelekció részeként szurkálhattak halálra gólyaszomszédai egy tojásokra vigyázó madarat.

Még húsvétkor kapott bejelentést a rendőröktől a Hortobágyi Madárkórház és az E.ON arról, hogy a mikepércsi templom szomszédságában egy villanypózna tetején álló fészekben gólyatetem hever.

Konyhás István, a kórház munkatársa a Hajdú-Bihari Naplónak elmondta, első látásra egyértelmű volt, hogy nem az áram végzett a madárral, ezt a későbbi vizsgálatok is megerősítették.

Amikor a fészek öt tojását kimentették, az elpusztult gólya még ott maradt társát folyamatosan támadták a szomszédos gólyák, ezért azt feltételezik, azok lehettek a "családfő" gyilkosai. A feltételezést a boncolás eredményei megerősítették.

Mint a lap összeállításából kiderül, nem ismeretlen az a tény, hogy a fehér gólyák próbálják szabályozni a szaporulatot a fészkelésükkor. Ennek legismertebb módja, hogy a kikelt fiókákból a leggyengébbeket kilökik, ha nem elég a táplálék a teljes fészekalj felnevelésére. Egyfajta természetes állományszabályozás lehet az is, hogy ha az annyira száraz, táplálékban szegény tavaszon, mint az idei, akár a fajtársaikat is megpróbálják eltántorítani a szaporulat kiköltésétől vagy felnevelésétől.

Nyitókép: MTI
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018