eur:
392.16
usd:
366.54
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Facebook

Megvan, melyik műanyag termékeket likvidálná az EU

Betiltaná, de legalább korlátozná egyebek mellett a műanyag tányérok és evőeszközök, a szívószálak, a lufikhoz használt csövek, a fültisztító pálcikák vagy a keverőpálcikák használatát az Európai Bizottság. A műanyag hulladék világszinten hatalmas mennyiségének csökkentését szolgáló javaslatot hétfőn nyújtották be.

Szigorúbb uniós szintű szabályok elfogadására tett javaslatot a műanyaghulladék mennyiségének visszaszorítására az Európai Bizottság: betiltanák azon egyszer használatos műanyag termékek árusítását, amelyek könnyen és olcsón helyettesíthetők. Egyebek mellett a műanyag tányérok és evőeszközök, a szívószálak, a lufikhoz használt csövek, a fültisztító pálcikák vagy a keverőpálcikák számának korlátozásáról, vagy betiltásáról van szó.

Egy szívószál használati ideje átlagosan 20 perc, míg a lebomlási ideje akár 500 év is lehet.

Az Egyesült Államokban naponta annyi szívószálat dobnak el, hogyha azokat egymás mögé tennénk, akkor kétszer körbeérnék a Földet – hívta fel a probléma nagyságára a figyelmet Boóc Judit, a Felelős Gasztrohős Alapítvány munkatársa.

"A vizekben talált műanyagok közül a PET palack és a műanyag zacskók után a szívószálak okozzák a legnagyobb probémát. Sokszor nem gondoljuk végig, hogy ha már megvesszük az üdítőt szívószálat egy moziban vagy egy fesztiválon, nem gondoljuk végig, hogy a fogyasztás végén a műanyaggyűjtő kukákban lenne a helye." Nagyon nagy mennyiségről van szó, Magyarországon ugyanis évente 500 millió szívószálat használnak a vendéglátóhelyek.

Percenként egymillió műanyag palackot vásárolnak az emberek világszerte és percenként egy teherautónyi műanyag szemét kerül az óceánokba.

Simon Gergely, a Greenpeace regionális vegyianyag-szakértője felhívta a figyelmet, hogy az egyszer használatos műanyag csomagolás jelenti a legnagyobb problémát.

"Például Franciaország és Brüsszel, valamint nagyon sok afrikai ország betiltotta a műanyag zacskókat. Ezen kívül számos európai ország vezetett be olyan intézkedéseket, amelyekkel próbálják jelentősen visszaszorítani az eldobható műanyag csomagolóanyagok, így például a műanyagból készült tányérok és poharak mennyiségét.

Az újrahasznosítás láthatóan csak nagyon kis részben tud megoldást nyújtani e problémára, és hosszú távon csak a megelőzéssel tudnánk erre a borzasztó nagy környezeti kihívásra megoldást találni".

Az eddigi uniós előírások nyomán több tagországban visszaszorult a műanyag zacskók használata, az új szabályozás megalkotásakor ennek mintájára más, egyszer használatos műanyagokra és horgászkellékekre koncentrálnak. Az Európai Bizottság javaslata szerint betiltanák azon egyszer használatos műanyag termékek árusítását, amelyek könnyen és olcsón helyettesíthetők.

A brüsszeli testület tájékoztatása szerint azoknál a termékeknél, amelyeknél nem állnak rendelkezésre alternatívák, a hangsúly a használat korlátozásán lesz a tagállami intézkedések, a gyártókra vonatkozó követelmények, illetve a hulladékgazdálkodási előírások révén.

Erős gazdasági érvek is szólnak a termékek másfajta tervezése, előállítása, használata és újrahasznosítása mellett.

Ha Európa vezető szerepet vállal a műanyag mentesítésben, az átállásban, akkor új beruházási és innovációs lehetőségek és munkahelyek jönnek létre. Az Európai Bizottság javaslatát az új szabályozásra az uniós tagországok kormányait tömörítő tanácsnak és az Európai Parlamentnek egyaránt el kell fogadnia.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×