eur:
393.85
usd:
367.91
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Ritka jelenség: 35 éve nem volt ilyen

Egyszerre lesz szuperhold, kék hold és teljes holdfogyatkozás is szerdán.

Igen ritka, hogy a kék hold, vagyis egy naptári hónapon belül a második telihold egybeesik a holdfogyatkozással, valamint azzal, hogy az égitest pályájának a földközeli pontjához ér. Ilyen utoljára 1982. december 30-án volt - mondta Noah Petro, az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) washingtoni Goddard űrközpontjának tudósa.

Szerda délután, magyar idő szerint 14.27-kor lesz a legteljesebb a telihold.

A "kék hold" két és fél évente rendszeresen előfordul, idén január elsején volt a havi első holdtölte, szerdán újabbat láthatunk.

A szerdai kék hold egyben szuperhold is lesz, ekkor ér ugyanis az égitest a perigeumra, vagyis pályája földközeli pontjára.

A szuperhold nagyjából 14 százalékkal fényesebb a szokásosnál - tette hozzá a NASA szakembere.

Holdfogyatkozás akkor következik be, amikor a hold elhalad bolygónk árnyékában, ez több órán át, délután 12.48-tól 14.29-ig fog tartani a NASA csillagászai szerint.

A teljes holdfogyatkozás az Egyesült Államok és Kanada nyugati részén, a Csendes-óceánon, Ausztrália és Kína nagy részén, valamint az Északi-sarkvidéken lesz megfigyelhető.

Az eseményt vérholdnak is nevezik, mert ilyenkor az égitestet vérvörös színben mutatja a földi légkörön áthaladó fény.

Petro elmondta, hogy a holdfogyatkozás a Hawaiion kutató csillagászoknak remek alkalom arra, hogy megfigyeljék, mi megy végbe az égitest felszínén, amikor a napfény 100 Celsius-fokos hőségéből hirtelen a sötétség -153 fokos hidegébe ér.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×