eur:
394.62
usd:
371.74
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Orrspray a szerencsejáték-függőség ellen

Orrspray a szerencsejáték-függőség ellen

Egy gyorsan ható orrspray tesztelését kezdik meg hamarosan finn kutatók azt remélve, hogy a szer segítheti a szerencsejáték-függőség kezelését.

A speciális orrspray az opiátok - heroin, ópium, morfium - túladagolásának életveszélyes tüneteit visszafordító naloxont tartalmaz, amely blokkolja a függőség kialakulásában szerepet játszó dopamin termelését.

"A spray néhány perc alatt eljut az ember agyába, ezért nagyon hasznos lehet a szerencsejátékosok számára. Ha megkívánod a szerencsejátékot, csak spriccelj az orrodba" - fogalmazott Hannu Alho, a Helsinkiben működő Egészségügyi és Jóléti Országos Intézet professzora.

A szakember szerint kollégáival január harmadik hetében kezdik meg azt a csaknem 130 önkéntes bevonásával zajló vizsgálatot, amely során "a világon elsőként fogják tesztelni, hogy kezelhető-e orrsprayvel" a szerencsejáték-függőség.

A vizsgálat résztvevőinek fele a valódi szert, míg a másik fele placebót fog az orrába fújni három hónapon át.

Alho szerint a kutatók korábban már próbálkoztak olyan tablettával, amely a naloxonhoz hasonló anyagot tartalmazott, de ez a módszer nem bizonyult elég hatékonynak, mivel a pirulának legalább egy órára van szüksége a felszívódáshoz.

A szakember rámutatott, mivel a szerencsejátékozás kényszere hirtelen "csap le" az emberre, ezért olyan gyógyszerre van szükség, amely gyorsan hat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×