eur:
392.73
usd:
367.67
bux:
66216.88
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Kertészként nevelgetik növényeiket a különleges hangyák

Apró farmerként legalább hatféle növényt ültet és trágyáz a Csendes-óceánban lévő Fidzsi-szigetek egyik hangyafaja.

A Nature Plants című tudományos lapban hétfőn bemutatott tanulmány szerint korábban is megfigyelték, hogy hangyák táplálékul gombákat termesztettek, de első alkalommal tapasztalták, hogy a rovarok növényeket nevelnek.

A Philidris nagasau hangyafaj a Squamellaria nevű növény hat típusának magjait gyűjti és ülteti el fahasadékokban kialakított fészkekben. Az egyedek folyamatosan felügyelik és ürülékükkel trágyázzák a növekvő palántákat, amelyek üregeket alakítanak ki. Amikor a növények kifejlődnek, a kamrák fészekként szolgálnak.

A növények és a hangyák kölcsönösen függnek egymástól, egyik sem maradna fenn a másik nélkül. A növények ugyanis csak a hangyáknak köszönhetően képesek a terjedésre.

A rovarok és a terményeik közötti evolúciós kapcsolatot is rekonstruálták a kutatók, és megállapították, hogy hárommillió évre, tehát a modern ember növénytermesztésénél jóval korábbra nyúlik vissza.

A Squamellaria egy úgynevezett álélősködő növény, amely fákon telepszik meg és ott növekszik anélkül, hogy károsítaná azt. Csak a szerkezeti alátámasztásra van szükségük, nem von el a fáktól vizet vagy tápanyagot, mert azt a levegőből és az esőből veszi fel.

Címlapról ajánljuk

Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Izrael bejelentette, hogy nem hagyja válasz nélkül Irán tömeges drón- és rakétatámadását. Dél-Libanonban már meg is ölték a Hezbollah néhány fontos parancsnokát, de lehet, hogy Jeruzsálemben ennyivel nem fogják beérni. Szakértők most azt találgatják, vajon hogyan vághatna vissza Izrael a határaitól több mint ezer kilométerre lévő Iránnak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×