eur:
393.82
usd:
365.52
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Vége az izgalomnak! - Az emberhalak sorsa eldőlni látszik

Egészségesen fejlődnek a postojnai cseppkőbarlang vakgőtéi. A barlangi vakgőte, amelyet Szlovéniában gyakran emberhalnak, vagy szlovéniai sárkánynak is hívnak, ritka és titokzatos faj.

Egészségesek és lassan új fejlődési szakaszba, serdülőkorba lépnek a világhírű postojnai cseppkőbarlangban idén nyáron kikelt ritka barlangivakgőte-lárvák.

"Több hónapnyi izgalom után, végre véget ért az újszülött barlangi vakgőték fejlődésének legbizonytalanabb időszaka" - közölte a barlang működtetője.

A tudósokat leginkább az izgatta, hogy kifejlődik-e a lárvákban a száj és az emésztőszervek összeköttetése, ami biztosítja számukra az önálló táplálkozást.

A szakemberek szerint a kikelt 22 bébigőte mindegyike életben van és a vártnál jobban fejlődik. Az apróságok hossza nagyjából négy centiméter, a szemeik még mindig láthatóak és továbbra is vannak pigmentfoltjaik.

"Kifejlett lábaikkal bátran kalandoznak az akváriumban, ilyenkor leginkább zsákmányra vadászó dinoszauruszokra emlékeztetnek, és már kezdik mutatni a territoriális viselkedés jeleit, alkalomadtán még össze is kapnak a zsákmányon" - jegyezte meg a barlang működtetője.

A lárvafázist követően a bébigőték fejlődése lelassul. A szakértők szerint a következő három évben lassan ránő a bőr az állatok szemére, és másfél év múlva kifehérednek. A serdülőkor nagyjából 14 évig tart a barlangi vakgőtéknél.

A lárvák júniusban keltek ki: a természetben rendkívül ritkán megfigyelhető eseményt infravörös kamerákkal sikerült megörökíteni.

A barlangi vakgőte (Proteus anguinus), amelyet Szlovéniában gyakran emberhalnak, vagy szlovéniai sárkánynak is hívnak, ritka és titokzatos faj, amely föld alatti karsztbarlangokban és barlangi tavakban él szerte a Balkánon.

A postojnai cseppkőbarlang egyik túravezetője az év elején vette észre a barlang egyik akváriumának falára ragasztott petéket, és azonnal értesítette a barlang biológusait.

A szakemberek a helyszínre siettek, hogy szemtanúi lehessenek a ritka eseménynek, a barlangi vakgőte ugyanis évtizedenként mindössze nagyjából kétszer rak petéket.

A biológusok speciális óvintézkedéseket hoztak a peték védelmében. Az anyaállaton kívül minden példányt eltávolítottak az akváriumból, amelyet le is fedtek, hogy igazi barlangi körülményeket teremtsenek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×