eur:
392.7
usd:
365.93
bux:
66539.22
2024. április 26. péntek Ervin

Sokkoló hír: nincs annyi időnk, mint hittük!

A gyorsuló klímaváltozásra figyelmeztetett a Meteorológiai Világszervezet.

Az év első hat havi hőmérsékletrekordjai az északi féltekén az északi-sarki tengeri jég korai és gyors olvadásával párosulva és a légkör szén-dioxid-koncentrációjának szintje a klímaváltozás gyorsulására utal a Meteorológiai Világszervezet (WMO) szerint.

"Amit 2016 első hat hónapjában eddig láttunk valóban aggodalomra ad okot. Ez az év azt sugallja, hogy bolygónk a vártnál gyorsabb ütemben és jóval rövidebb idő alatt melegedhet. Nincs annyi időnk, amennyit korábban gondoltunk" - hangoztatta David Carlson, a WMO klímakutató programjának igazgatója csütörtöki sajtóértekezletén, amelyen az első félév időjárási adatait összegezte.

A NASA adatai szerint 2016 első hat hónapjában a globális átlaghőmérséklet 1,3 Celsius-fokkal volt magasabb a késő 19. századi iparosodás előtti korszak átlaghőmérsékleténél.

A decemberi párizsi klímacsúcs résztvevői megállapodást fogadtak el azzal a céllal, hogy biztosítsák, a globális felmelegedés az iparosodás előtti értékhez képest jóval két Celsius-fok alatt maradjon, és megfogalmazták azt, hogy emellett "törekedni kell arra", hogy a felmelegedés ne haladja meg a 1,5 Celsius-fokot.

Utoljára 1984 decemberében volt az átlaghőmérséklet alacsonyabb a 20. századi átlagnál, és 2016 júniusa volt a 14. egymást követő hónap, amikor az átlaghőmérséklet magasabb volt a 20. századi átlagnál.

Az erős El Nino légköri jelenség 2015-16-ban a Csendes-óceánon jelentős mértékben hozzájárult az első félévi hőmérsékleti rekordokhoz 2016 első felében, mielőtt májusban véget ért. A légköri jelenség felmelegíti a Csendes-óceán felszínét, ami rekkenő hőséget okoz Ázsiában és Kelet-Afrikában, heves esőzéseket és áradásokat Dél-Amerikában.

Az El Nino, amely felnyomta az Föld hőmérőjét, mára elmúlt. A klímaváltozás, amelyet az üvegházhatású gázok okoznak, nem fog elmúlni. Ez azt jelenti, hogy több hőhullámmal, több szélsőséges esőzéssel és a trópusi ciklonok nagyobb hatásával kell számolnunk - hangsúlyozta Petteri Taalas, a WMO főtitkára.

David Carlson a decemberi párizsi klímacsúcson elfogadott globális megállapodás gyors megvalósítására, a fosszilis energiahordozókról a zöld energiákra való átállásra szólított fel a klímaváltozás korlátozása érdekében.

Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×