eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Repülésre kész a Solar Impulse 2 napelemes repülőgép

Készen áll világkörüli útjának folytatására a Solar Impulse 2 svájci napelemes repülőgép.

Kilenchavi kényszerszünet után Bertrand Piccard és André Borschberg pilóták Hawaii-on csütörtökön bejelentették, hogy felszállásra készek, és péntektől várják a megfelelő időjárási körülményeket, hogy továbbrepüljenek Észak-Amerikába.

A kizárólag napelemmel működő repülőgép Hawaii-ról több úti cél felé indulhat, vagy az arizonai Phoenixbe, vagy San Franciscóba, Los Angelesbe, esetleg a kanadai Vancouverbe. Bármelyik állomást válasszák, onnan a keleti part felé repülnek majd, hogy később átkeljenek az Atlanti-óceánon.

A napelemes repülőgép 2015. március 9-én kezdte meg világkörüli útját Abu Dzabiban, és 18 ezer kilométert tett meg. A kínai Nankingból közvetlenül akart Hawaiira repülni, ám a rossz időjárási feltételek miatt kénytelen volt leszállni a japán Nagojában, ahol csaknem egy hónapig vesztegelt a jó időre várva. Hawaii-on is kénytelen volt megszakítani világkörüli útját, mivel a Csendes-óceán átrepülése során megsérültek a napelemei.

Az elmúlt hetekben a repülőgéppel 13 tesztutat hajtottak végre, hogy ellenőrizzék a hűtőrendszert.

A 2,3 tonnát nyomó, 72 méter szárnyfesztávolságú repülőgép felszínét 17 ezer napelem borítja, sebessége elérheti az óránkénti 140 kilométert. Elvileg megszakítás nélkül képes repülni, mert a nappal gyűjtött energia elég az éjszakai repülésre is. A különleges járművet felváltva vezeti André Borschberg és Bertrand Piccard.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×