eur:
393.82
usd:
367.73
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk

Elküldte első felvételeit a Földre az ExoMars program űrszondája

Pontosan egy hónappal felbocsátása után kitűnő állapotban van az európai-orosz ExoMars program űrszondája, a TGO (Trace Gas Orbiter) az elmúlt napokban elküldte első felvételeit a világűrről - közölte csütörtökön az Európai Űrügynökség (ESA).

A Mars-kutató űrszondát a Schiaparelli leszállóegységgel együtt március 14-én bocsátották fel a kazahsztáni Bajkonurból. A TGO és a Schiaparelli műszerei jól működnek - jelentette be Hakan Svedhe, az ExoMars misszió tudósa.

Az ExoMars expedíció az élet jelei után kutat majd a vörös bolygón. Az űrszonda hét hónapnyi utazást követően, 496 millió kilométer megtétele után októberben ér a Marshoz.

Legalább 2022-ig fog keringeni a bolygó körül, és többek között metán nyomai után kutat. (Az élet valamikori jelenlétének lehetséges jelzőjeként számon tartott metánt elsőként az ESA Mars Express nevű műholdja fedezte fel 2004-ben a bolygó légkörében.) A Schiaparelli egység az űrszondáról való, október 16-ára tervezett leválása után három napig tartó leszállási műveletbe kezd a Mars felszínére.

Feladata az lesz, hogy értékes információkat gyűjtsön a misszió második szakaszához, amelynek központi eleme egy marsjáró eljuttatása lesz a vörös bolygóra. Ezt a járművet 2018-ban tervezik útnak indítani, érkezése a Marsra 2019 januárjára várható.

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×