eur:
394.75
usd:
370.7
bux:
65114.77
2024. április 19. péntek Emma

Összekapcsolódott a Nemzetközi Űrállomással a Progressz

Sikeresen összekapcsolódott a Nemzetközi Űrállomással a Progressz-MSZ típusú orosz teherszállító űrhajók új generációjának második tagja - jelentették be a Moszkva melletti, koroljovi irányítóközpontban szombaton.

A közlés szerint az automatikus üzemmódban végrehajtott manőver az ütemtervnek megfelelően zajlott le.

A Progressz MSZ-02 jelzésű teherűrhajót március 31-én bocsátották fel a kazahsztáni Bajkonur űrközpontból Szojuz-2.1a típusú hordozórakétával. Ez volt ennek a hordozórakétának a második alkalmazása a 2015. áprilisi baleset óta, amikor kudarccal végződött a Progressz M-27M teherűrhajó eljuttatása a Nemzetközi Űrállomásra.

A baleset utáni első sikeres manővert ezzel a hordozórakétával tavaly december 21-én hajtották végre.

Az új Progressz több mint két és fél tonna terhet vitt magával, többek között üzemanyagot, élelmiszert, továbbá berendezéseket az űrállomás munkájának fenntartására, valamint csomagokat a személyzetnek.

A következő, harmadik újgenerációs Progressz teherűrhajót a tervek szerint július 4-én küldik fel a Nemzetközi Űrállomásra.

Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!
választás 2024

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×