INFORÁDIÓ 

2018. március 17. szombat
Gertrúd, Patrik

Új, halálos tüdőbetegség terjed

Infostart / InfoRádió
Idiopátiás tüdőfibrózisra vagyis ismeretlen eredetű tüdőbetegségre hívják fel a figyelmet a szakemberek Európa szerte. Magyarországon körülbelül 200 ilyen beteget kezelnek. A tünetek alapján a betegség jól felismerhető, azonban kezelni egyelőre nem tudják az orvosok, így megelőzni sem.

"Az idiopátiás tüdőfibrózis, magyarul ismeretlen eredetű tüdőbetegség bárkit érinthet, nem csak bizonyos embereket, bárkivel előfordulhat" - mondta Müller Veronika, a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinika professzora.

A tünetei lappangók és nagyon lassan jönnek létre. Árulkodó lehet, ha valaki egyre kevésbé bírja a terhelést, például nem bír felmenni a lépcsőn vagy nem tud cipekedni. Ilyenkor, ha nincs kardiológiai ok, mindenképpen szükséges tüdőgyógyászati vizsgálat.

A betegséget sokszor kíséri köhögés. "Megfázás esetén, hang alapján a háziorvosnál gyakran diagnosztizálják kétoldali tüdőgyulladásnak, pedig a tüdő mindkét oldalán hallható hangok a tüdőfibrózis klasszikus ropogós hangjai" - fogalmazott a professzor.

Általában az időseket érinti inkább, de vannak olyanok, akiknél már harmincas-negyvenes éveikben megjelenhet.

A kiváltó ok a tüdő regenerációs hibája. Ha valamilyen fertőzés támadja meg a tüdőt, normál esetben a tüdő egy idő után gyógyulni kezd, de ezekben az esetekben valamilyen okból a gyógyulás kisiklik és kóros burjánzás lép fel. Itt a várható túlélés 3 év a diagnózishoz képest.

"Megelőzni sajnos eddigi tudásunk szerint nem lehet. Egy ritka tüdőbetegségről van szó, amely 1000-3000 embert érinthet, és néhányan a kezdeti stádiumban vannak" - fűzte hozzá Müller Veronika.

A klinika jelenleg körülbelül 50 beteget kezel, és valószínűleg a többi nagy centrumban is vannak ilyen betegek. Mai ismereteink szerint 150-200 betegről van szó, de mivel egyre jobb a diagnosztika, ezért ez a szám biztosan emelkedni fog majd.


A címlapról ajánljuk