INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Belgiumi terrortámadás előkészítésével vádolnak egy szlovák férfit

Infostart / InfoRádió
Belgium területén tervezett terroristatámadás előkészítésével vádolják azt a 39 éves szlovák férfit, aki miatt hétfőn rövid időre evakuálni kellett Brüsszelben az Európai Parlament ötszáz dolgozóját.

A szlovák férfit a brüsszeli bíróság döntése értelmében kedden vették őrizetbe. A szlovák állami hírügynökség tájékoztatása szerint az R.W. monogramú szlovák állampolgár esetében legalább az egyike teljesült annak a három feltételnek, amelyek alapján indokolttá vált az illető bebörtönzése.

A férfit a belga hatóságok különös viselkedése miatt vették őrizetbe. A terepszínű ruhát viselő R.W. azt mondta a rendőröknek, hogy az "európai elnökkel" akar találkozni. A férfi a parlament épületével szomszédos utcában hagyott autóját átkutatták, s abban egy láncfűrészt és lőfegyvert találtak. A belga hatóságok attól tartottak, hogy a kocsiba esetleg robbanóanyagot rejtettek, ezért ideiglenesen kiürítették az Európai Parlament brüsszeli épületegyütesének egyes részeit.

Az eset után az intézmény biztonsági szolgálata az eddigi biztonsági szabályok megszigorításáról döntött. Az Európai Parlament képviselőinek ideiglenesen megtiltották a magánlátogatásokat.

A hatályban levő jogszabályokkal összhangban Belgiumban az őrizetbe vett szlovák férfit akkor helyezhetik előzetes letartóztatásba, ha fennáll annak a gyanúja, hogy esetleg elhagyná Belgiumot, illetve szabadlábon meghiúsíthatja a bizonyítékok bemutatását, valamint befolyásolás céljából megpróbál kapcsolatba lépni az esetleges bűntársaival vagy a szemtanúkkal.

A nyomozók eddig nem indokolták meg, hogy a férfi miért akart találkozni az Európai Parlament elnökével, az őrizetbe vett személy ugyanis állítólag nem hajlandó kommunikálni a belga hatóságokkal. A belgák közben kapcsolatba léptek szlovák kollégáikkal annak érdekében, hogy többet is megtudjanak a gyanúsított kilétéről, az esetleges pszichikai betegségeiről és arról, hogy nem jegyzik-e őt a szlovák bűnügyi nyilvántartásban.


A címlapról ajánljuk