eur:
393.55
usd:
367.03
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk

Belgiumi terrortámadás előkészítésével vádolnak egy szlovák férfit

Belgium területén tervezett terroristatámadás előkészítésével vádolják azt a 39 éves szlovák férfit, aki miatt hétfőn rövid időre evakuálni kellett Brüsszelben az Európai Parlament ötszáz dolgozóját.

A szlovák férfit a brüsszeli bíróság döntése értelmében kedden vették őrizetbe. A szlovák állami hírügynökség tájékoztatása szerint az R.W. monogramú szlovák állampolgár esetében legalább az egyike teljesült annak a három feltételnek, amelyek alapján indokolttá vált az illető bebörtönzése.

A férfit a belga hatóságok különös viselkedése miatt vették őrizetbe. A terepszínű ruhát viselő R.W. azt mondta a rendőröknek, hogy az "európai elnökkel" akar találkozni. A férfi a parlament épületével szomszédos utcában hagyott autóját átkutatták, s abban egy láncfűrészt és lőfegyvert találtak. A belga hatóságok attól tartottak, hogy a kocsiba esetleg robbanóanyagot rejtettek, ezért ideiglenesen kiürítették az Európai Parlament brüsszeli épületegyütesének egyes részeit.

Az eset után az intézmény biztonsági szolgálata az eddigi biztonsági szabályok megszigorításáról döntött. Az Európai Parlament képviselőinek ideiglenesen megtiltották a magánlátogatásokat.

A hatályban levő jogszabályokkal összhangban Belgiumban az őrizetbe vett szlovák férfit akkor helyezhetik előzetes letartóztatásba, ha fennáll annak a gyanúja, hogy esetleg elhagyná Belgiumot, illetve szabadlábon meghiúsíthatja a bizonyítékok bemutatását, valamint befolyásolás céljából megpróbál kapcsolatba lépni az esetleges bűntársaival vagy a szemtanúkkal.

A nyomozók eddig nem indokolták meg, hogy a férfi miért akart találkozni az Európai Parlament elnökével, az őrizetbe vett személy ugyanis állítólag nem hajlandó kommunikálni a belga hatóságokkal. A belgák közben kapcsolatba léptek szlovák kollégáikkal annak érdekében, hogy többet is megtudjanak a gyanúsított kilétéről, az esetleges pszichikai betegségeiről és arról, hogy nem jegyzik-e őt a szlovák bűnügyi nyilvántartásban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×