eur:
393.73
usd:
365.34
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Magyar fejlesztésű kamerarendszer védi a németországi fúziós reaktort

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Wigner Fizikai Kutatóközpontja fejleszti azt az intelligens kamerarendszert, amely a nyártól Németországban üzembe lépő Wendelstein 7-X elnevezésű kísérleti fúziós reaktor működését fogja felügyelni - áll a kutatóintézmény MTI-hez eljutatott hétfői közleményében.

A magyar kutatók és mérnökök által fejlesztett tíz kamerából álló rendszer feladata az lesz, hogy a fúziós szerkezetet megvédje a károsodástól az esetleges meghibásodások esetén. A kamerák a berendezés teljes belsejét megfigyelés alatt fogják tartani, a rendszer az áttekintő képek mellett képes lesz az egyes kritikus területek külön monitorozására, valamint az adatok valós idejű feldolgozására is. Az eredmények a szerkezet vezérlőrendszeréhez kerülnek, amely szükség esetén dönthet a reaktor biztonsági leállításáról is - derül ki a közleményből.

A Wendelstein 7-X elnevezésű szerkezet, amelyet a világ legbonyolultabb fúziós berendezésének tartanak, Németország egyik legnagyobb kutatás-fejlesztési beruházása, egyben pedig az európai fúziós kutatások alappillére is. A berendezés egy olyan sztellarátor - vagyis a Napban zajló reakciókat földi körülmények között megvalósító szerkezet -, amely a szabályozott magfúzió létrehozásához erős mágneses terekkel tartja össze a plazmát, így állítva elő hatalmas mennyiségű tiszta - üvegházhatást és atomhulladékot nem produkáló - energiát.

A közlemény emlékeztet: az 1950-es évektől kezdve számos ilyen berendezést épült világszerte, azonban a technikai nehézségek - elsősorban a megfelelő számításokat elvégezni képes szuperszámítógépek hiánya - következtében ezek csak lassan fejlődtek. A fúziós reaktorok másik típusának, a tokamak berendezések fejlesztése sokkal gyorsabban zajlott, elsősorban az egyszerűbb kialakítás miatt. Ugyan a tokamak ma is az energiatermelő fúziós erőművek kutatásának és építésének fő iránya, a technikai fejlődés mára eljutott arra a szintre, hogy a sztellarátorok - számos előnyös tulajdonságuk miatt - megvalósítható alternatívát jelenthetnek. A tokamak típusból a ma létező legnagyobb berendezés az Egyesült Királyságban található.

Az intelligens kamerarendszert az MTA szakemberei tavasszal tesztelik és véglegesítik. A Wendelstein 7-X mellett a magyar kutatók a világ több más fúziós szerkezete számára is építenek és üzemeltetnek mérőberendezéseket - olvasható a közleményben.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Letarolta Magyarországot a Temu, és nincs ki megállítsa

Letarolta Magyarországot a Temu, és nincs ki megállítsa

Nem sok magyar internetező lehet már, aki ne hallott volna a Temuról, a kínai webshopról, amely pár hónapja robbant be a hazai e-kereskedelmi piacra és mostanra az egyik legnagyobb szereplővé vált. Az agresszív terjeszkedés és a szürreálisan alacsony árak komoly felzúdulást idéztek elő az online kiskereskedelmi szegmensben, akkorát, hogy már a Gazdasági Versenyhivatal is vizsgálódik a cégnél. De vajon hogy képes fennmaradni a Temu anyacége, mikor nagy valószínűséggel minden – egyelőre ingyenes – szállításon pénzt veszít, mekkora lehet a részesedése itthon, és mi lesz az áfával, amit a vásárlásaink után kell befizetniük a magyar államkasszába. Ezeknek jártunk utána a Portfolio Checklist különkiadásában.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×