eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Operát énekel a számítógép

Operát éneklő számítógépen dolgoznak japán és osztrák kutatók.

A Bécsi Telekommunikációs Kutatóközpont (FTW) és a japán Nemzeti Információs Intézet (NII) közös projektje keretében Bécsben professzionális operaénekesekkel készítenek felvételeket, amelyek adataiból operaéneklő szintetizátort fejlesztenek ki - közölte pénteken az FTW.

Az énekesek Mozart, Lehár Ferenc, Strauss és Rossini darabjait éneklik fel, a felvételek a legfontosabb női és férfi hangfekvésekben készülnek. A zenét és az éneket külön rögzítik, hogy el tudják távolítani a tiszta énekadatokból az akusztikus jellemzőket, például az alapfrekvenciát, amely alapvetően szükséges a modellezéshez.

Mivel a modellezés nyelvfüggő, csak német nyelvű vagy németre fordított operákat rögzítenek. A műveket úgy választották ki, hogy lefedjék a "lírai-drámai" és a "gyors-lassú" kategóriákat.

"Az általunk kifejlesztett új generációs szintetizátor természetesen nem fogja helyettesíteni az operaénekeseket, de hasznos lehet a dalelemzés, a zeneoktatás és az elektronikus zene számára" - mondta el Michael Pucher projektvezető, az FTW munkatársa. A szakértők célja, hogy olyan módszert fejlesszenek ki, amely segítségével az operaének a lehető legélethűbben, akár érzelmi töltettel együtt is szintetikusan "előállítható" lehet.

Címlapról ajánljuk
Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Internetes reklámok formájában és a közösségi oldalakon sokszor láthatnak a felhasználok olyan hirdetéseket, amelyek arról szólnak, hogy a különböző gyógygombákat, növényeket vagy gyümölcsöket nagy koncentrátumban tartalmazó étrend-kiegészítők alkalmasak a súlyos, akár daganatos betegségek gyógyítására, megelőzésére. De vajon mit hihetünk el ezekből és mit nem?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×