eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Lesz tüdőátültetés Magyarországon!

Hamarosan elérhető lesz a tüdőátültetés Magyarországon - tudta meg az InfoRádió az Országos Onkológiai Intézet vezetőjétől. Kásler Miklós elmondta: az intézmény adhat helyet az évi húsz transzplantációnak, amelyeket most Ausztriában végeznek a magyar pácienseken az Országos Egészségbiztosítási Pénztár finanszírozásával. A főigazgató szerint az itthoni műtéteket ugyanolyan korszerű eszközök segítségével végzik majd, de olcsóbban a bécsinél.

Kásler Miklós elmondta, hogy az Országos Onkológiai Intézet mellkassebészeti osztálya lett a Semmelweis Egyetem Mellkassebészeti Klinikája. Az intézet orvosai közül Lang György professzor és Rényi-Vámos Ferenc évek óta a bécsi egyetem mellkassebészeti osztályán is dolgozik és tüdőtranszplantációkat végez. Ezt az orvosi -szakmai tudást kamatoztatják ezentúl Budapesten is, Lang professzor vezetésével.

"Az onkológiai intézet mellkassebészeti műtőtraktusa Európa egyik legkorszerűbb műtője, itt legalábbis azonosak a feltételek, mint a bécsi klinikán, ha nem jobbak" - hangsúlyozta Kásler Miklós.

Hozzátette: az intézetben évi 20 műtétet terveznek. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral most egyeztetnek a részletekről, de az bizonyos, hogy az itthoni tüdőtranszplantáció lényegesen kevesebbe kerül majd, mint amennyit az OEP jelenleg a bécsi klinikának fizet a magyar betegek operálása után.

Kásler Miklós kitért arra is, hogy a Semmelweis Egyetem Mellkassebészeti Klinikájának tervezett másik részlege a jóindulatú mellkasi operációkkal foglalkozik majd. Ennek várható helye a Kútvölgyi tömb lesz, ahol azonban a műtétek elvégzéséhez még jelentős átalakításokat kell végrehajtani.

Losonczy György, a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikájának igazgatója nemrég az InfoRádiónak elmondta: ezeket a műtéteket egyelőre Bécsben végzik, itthon a betegek elő - és utókezelése történik.

A professzor rendkívüli feladatnak nevezte az utógondozást. Úgy fogalmazott: "ezek a korábban halálra ítélt betegek kapnak egy új szervet, amely egy idegen szervezetből származik és az összes, a transzplantáció után jelentkező probléma hangsúlyozottan jelentkezik náluk."

"Az utókezelés a betegek egész további életét meghatározó orvosi eladat. Célja, hogy a szervátültetettek szervezete ne lökje ki az új tüdőt, amely immunológiailag - többé-kevésbé- idegen az ő immunrendszerük számára" - mutatott rá Losonczy György.

A professzor arról is beszélt, hogy az elmúlt 5 évben több mint 50 betegnél történt sikeres tüdőtranszplantáció. Közülük 47 élnek, jól vannak, tudnak dolgozni, normális életet élnek.

Mint mondta, szervhiány nincs, különösen azóta, hogy Magyarország csatlakozott az Eurotransplanthoz. A tüdőátültetések számát az határolja be, hogy a magyar tüdőgyógyászat mennyire válogatja ki, ismeri fel azokat a betegeket, akik alkalmasak lehetnek a beavatkozásra.

Magyarországról elsősorban és hagyományosan a cisztás fibrózisban szenvedő gyerekek, fiatal felnőttek kerültek tüdőtranszplantációra, azonban egyre inkább szélesedik azoknak a betegségeknek a sora, amelyekre megoldást kínálhat a tüdőátültetés és egyre idősebb páciensek számára nyílik meg az átültetés lehetősége. Például egyre több, a dohányzás nyomán kialakuló, népbetegségnek számító COPD- betegek (krónikus obstruktív tüdőbetegség) között is a tüdőtranszplantált.

Hanganyag: Gál Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

A hőmérsékleti beállítások mellett a klímaberendezések tisztítására és az egyes helyiségek rendszeres szellőztetésére hívta fel a figyelmet Noszek László főorvos. A Kistarcsai Flór Ferenc Kórház Fül-Orr-Gégészeti Osztályának vezetője az InfoRádióban elmondta: ha a környezetünkben megjelenő allergéneket felkavarja a berendezésekből kiáramló levegő, fokozódhatnak a panaszok, és akár asztmás roham is kialakulhat az érzékenyebb embereknél.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Együttműködik Japán és Brazília

Együttműködik Japán és Brazília

A japán miniszterelnök brazíliai látogatásán a két ország megállapodott pénteken abban, hogy együttműködve fokozzák erőfeszítéseiket a klímaváltozás elleni küzdelemben és az Amazonas-vidéki esőerdők védelmében, amihez Tokió anyagilag is hozzájárul. Kisida Fumio és Luiz Inácio Lula da Silva aláírt egy Zöld Partnerségi Kezdeményezés című, átfogó együttműködési megállapodást az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentéséről és olyan környezetvédelmi célokról, mint például az erodálódott mezőgazdasági területek helyreállítása, az erdőirtás megakadályozása és a fenntartható mezőgazdaság előmozdítása.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×