eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

A melegebb tengervíztől kisebbek lesznek a halak

A vízhőmérséklet emelkedése lehet az oka az Északi-tengerben élő halfajok egy részénél tapasztalt testhosszcsökkenésnek - állítják skót kutatók.

A szakemberek szerint a foltos és a vékonybajszú tőkehal, a hering, a norvég tőkehal, valamint a sima lepényhal maximális testhossza nagyjából 29 százalékkal csökkent az 1970 és 2008 között eltelt 38 év alatt, amikor az Északi-tenger hőmérséklete 1-2 Celsius-fok közötti értékkel emelkedett. A méretcsökkenés nem érintette a területen élő összes halfajt: a közönséges tőkehal semmit, míg a nyelvhal mindössze egy százalékot veszített testhosszából a vizsgált időszak alatt.

A skóciai Aberdeeni Egyetem kutatói az Északi-tenger kereskedelmi célból halászott fajainak korára és méretére vonatkozó több mint három évtizednyi adatot elemezték. A felhasznált információkat a Tengerkutatások Nemzetközi Tanácsa szolgáltatta - olvasható a The Daily Telegraph című brit lap internetes kiadásában.

"Az elemzésünk szerint a tanulmányozott fajok többségének maximális testhosszában egybevágó csökkenés következett be a vizsgált időszakban" - húzta alá a tanulmányt vezető Alan Baudron, az intézmény biológiai tudományok tanszékének kutatója. Mint hozzátette, ami igazán érdekes, hogy ezt a méretcsökkenést egy sor különböző halfajnál tapasztalták, olyanoknál, amelyeknek eltérő az étrendje, különböző mélységekben élnek és más-más szinten vannak kitéve a halászat hatásainak.

A kutatók szerint a halak zsugorodásának időbeli összehangoltsága azt sugallja, hogy a mindannyiuk által megtapasztalt tényező - a növekvő vízhőmérséklet - lehet részben a felelős a méretcsökkenésért. Baudron elmondta, hogy a halak maximális testhosszának csökkenése egybeesett azokkal az évekkel, amikor az Északi-tenger vizeinek hőmérséklete emelkedett.

"Eredményeink összhangban vannak a halak fiziológiájára vonatkozó jelenlegi ismereteinkkel. Mivel ezek hidegvérű állatok, ezért az anyagcseréjüket a környezeti hőmérséklet határozza meg" - magyarázta a szakember.

"A halak általában gyorsabban növekednek életük korai szakaszában, ha melegebb hőmérsékletnek vannak kitéve. A gyors fiatalkori növekedés következményeként azonban kisebb testmérettel válnak ivaréretté, és emiatt nem nőnek akkorára, mint a hidegebb vizekben" - tette hozzá.

Baudron rámutatott arra, hogy a tengervizek hőmérséklete világszerte eltérő ütemben növekszik. A kutatók előrejelzései szerint a halfajok testhosszának csökkenése más tengerrégiókban is bekövetkezhet, ahol erős a hőmérsékletnövekedés mértéke.

Az eredményeket a Global Change Biology című folyóiratban közölték a szakemberek, remélve, hogy tanulmányuk hatására további vizsgálatok készülnek a klímaváltozásnak a halászatra gyakorolt hatásairól.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×