eur:
387.7
usd:
357.1
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

Hogyan nevezzelek?

Egyre többször kérik a szülők a Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézetét különleges nevek bejegyzésére. Gyakran kezdeményezik a magyar rendszerben meghonosodott nevek ékezet nélküli engedélyezését. Becézett nevek bejegyzése miatt is sok kérvényt kapnak - mondta el az InfoRádiónak Raátz Judit, a Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézetének tudományos munkatársa.

Raátz Judit beszámolt arról, hogy nagyon gyakoriak az olyan nevek engedélyezésére vonatkozó kérelmek, amelyekben az idegen helyesírás a meghatározó, s számos, más országokban uniszexnek minősülő névvel kapcsolatos kérelem is érkezik hozzájuk. Emellett sokan szeretnének olyan régi magyar eredetű nevet adni gyermeküknek, amelyek még nincsenek a névrendszerben. Lányok esetében pedig nagyon gyakoriak a becézett névalakok is.

"Nagyon meglepte a Nyelvtudományi Intézet munkatársait, hogy sokan a magyar nyelvben meghonosodott neveket szeretnék ékezet nélkül jóváhagyatni, például az Ildikót Ildiko, vagy a Nórát Noraként bejegyeztetni. Fiúneveknél ilyen a Péter, Richárd, Krisztián ékezet nélküli változata" - mondta el Raátz Judit.

Gyakori az is, hogy idegen eredetű nevek bejegyzését kérik. Ilyen például az Audrey, amelyet magyar helyesírással kellene leírni - Ódri -, ami elég furcsán mutat.

Főként női neveknél jellemző, hogy becézett névalakokat szeretnének bejegyeztetni a szülők. Így előfordult már Irénke, Bözske, Jolánka nevekre vonatkozó kérelem is.

Régi magyar neveket is mind többször kérnek, elsősorban a fiúk esetében. Tavaly ilyen név volt a Belár a Csodaszarvas mondájából, vagy a Békés, a Botos, az Apaj, ezeket mind be is jegyezték. A különlegesebb nevek választása mellett ugyanakkor tapasztalható a hagyománytisztelet is. Ha nem is első, de második névként gyakran megkapja a gyermek az édesapa nevét is, akik között sok a Richárd, a Botond, a Péter és a Zoltán.

Raátz Judit elmondta, elég gyakran belebotlanak abba, hogy egy-egy filmhős, mesehős, művész, sportoló után akarja valaki elnevezni a gyermekét. Jelenleg népszerű mesesorozat például a Bogyó és Babóca, ezek a nevek vissza-visszatérnek praxisukban, mint ahogy a Vackor, a Napfia, a Szivárvány sem ismeretlen számukra.

A nyelvtudományi intézet tudományos munkatársa utalt arra, hogy az engedélyezés során figyelembe kell venniük a nevekkel kapcsolatos előírásokat. Magyarországon e téren három fő szabály létezik. Ezek alapján egy embernek hivatalosan csak két keresztneve lehet, magyar állampolgárnak csak magyar helyesírással lehet nevet bejegyeztetni, s hazánkban nincsenek uniszex nevek.

Mindemellett nem javasolnak olyan nevet bejegyzésre, amelynek már van regisztrált megfelelő alakja. "Tehát a Dzson-t nem javasoljuk, mert ott van helyette a János" - fűzte hozzá a szakember. Jelezte, hogy nem ajánlanak földrajzi neveket, márkaneveket, művészneveket sem.

Az extrém nevek engedélyezése mellett a nyelvtudományi intézet munkatársai figyelemmel kísérik a hagyományosnak mondható névválasztás alakulását is.

Eszerint a Bence és a Máté már 8-10 éve a lista élén áll, lányoknál pedig az "Anna örök".

Hanganyag: Kálló Izabella

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×